<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Verraad in Vietnam: een Franse missionaris op de vlucht

Michaël As 3 november 2023

Mokkend zat de negentien jaar oude Pierre op zijn kamer. Hij had grootse plannen, wilde uitgaan en dansen met de meisjes van het Franse Bornay, zo’n twintig kilometer van de Zwitserse grens. Maar volgens vader bestond het leven uit meer dan alleen maar feesten en moest Pierre maar eens thuis helpen op de boerderij.

Geen streekroman

Dan valt zijn oog op een boek. Verveeld begint hij het te lezen. Het blijkt geen streekroman te zijn, maar een theologische verhandeling over het laatste wat ons aardse mensen zal overkomen. Volgens de christelijke theologie zijn er vier definitieve eindes: dood, oordeel, hel en paradijs. Pierre leest en leest, zal niet meer stoppen en als hij het boek weer dichtslaat, heeft hij alleen nog maar oog voor God.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Nachtenlang verblijft hij in de kerk, waar hij God vraagt wat Hij nu van hem wil. De pastoor, die in de jongen wel wat ziet, weet hem op het seminarie te krijgen. Daar sluit Pierre zich aan bij de Société des Missions Etrangères de Paris, een missieorganisatie voor priesters en leken. 29 jaar oud, twee maanden nadat hij priester is gewijd, vertrekt hij vanuit Marseille naar het Verre Oosten. Maar niet na eerst in Parijs Onze Lieve Vrouw van de Overwinningen om de genade van het martelaarschap te vragen. Nooit zal hij zijn ouders weerzien.

Gedwongen tot een zwervend bestaan

Wanneer hij in 1849 aankomt in West-Tonkin, tegenwoordig onderdeel van Vietnam, krijgt hij het missiegebied van Kim-Son toegewezen. Als de situatie daar te gevaarlijk wordt, benoemt de apostolisch vicaris hem tot hoofd van het kleinseminarie met honderdvijftig leerlingen.

“Drie maanden brengt hij door in een kooi, waar hij niets anders kan dan met zijn benen opgetrokken zitten”

De vervolgingen onder keizer Tu-Ðúc nemen echter verder toe, waardoor Pierre wordt gedwongen een zwervend bestaan te leiden. Verraders zijn echter van alle tijden en plaatsen. Een ‘vriend’ geeft de verblijfplaats van de missionaris door aan de autoriteiten en Pierre wordt in de nacht van 5 op 6 augustus 1860 gevangengenomen. Drie maanden brengt hij door in een kooi, waar hij niets anders kan dan met zijn benen opgetrokken zitten. Eten doet hij niet meer, wekenlang vast hij.

Hoofd in de rivier

Tegen de rechters zegt Pierre-François Néron dat hij naar hun land is gekomen om het Evangelie te verkondigen, waarop zij hem ter dood veroordelen. Op 3 november houwt de beul zijn hoofd van de romp en gooit het in de Rode Rivier.

Wanneer dit nieuws Frankrijk bereikt, wordt voor zijn ziel de heilige Mis opgedragen. Zijn arme moeder kan het echter allemaal niet verwerken en raakt nog tijdens de viering totaal verlamd. Zij sterft twee jaar later.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.