<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Captain Fantastic

Hettie van der Ven 15 september 2016
image

Beelden van ondoordringbare bossen, stromende beekjes en dartele hertjes. Captain Fantastic begint als een idylle. Deze duurt echter kort.

Een jongeman doodt een hert met een mes en zijn vader reikt hem het hart van het beest aan om te nuttigen. “Nu ben je geen jongen meer, maar een man.” Zijn broertjes en zusjes kijken geboeid toe. Weg idylle. Welkom rauwe, vervreemde wereld.

Hippiebestaan

De toon is gezet. Idealisme en extremisme wisselen elkaar voortdurend af in Captain Fantastic. Tien jaar geleden besluiten Ben en zijn vrouw Leslie de moderne wereld de rug toe te keren. Ze gaan diep in de bossen in een uithoek van Amerika wonen. Daar krijgen ze zes kinderen.

Ze leiden als familie een hecht hippiebestaan. Ben leert zijn kinderen alles wat hij nodig acht, waaronder verschillende talen, gevechts- en jachttechnieken en kwantummechanica. Overdag staat er zware fysieke training op het programma, in de avonduren wordt er rondom het kampvuur muziek gemaakt en gelezen.

Linkse ideeën

Alles gebeurt onder de strakke maar liefdevolle leiding van vader Ben, als een ware ‘Captain Fantastic’. Ben houdt er wonderlijke, linkse ideeën op na. Soms gaat hij over de schreef voor zowel zijn kinderen alsook voor mij als toeschouwer. Zijn kroost is intelligent en belezen maar sociaal totaal wereldvreemd.

Wanneer Leslie na ziekte een einde aan haar leven maakt, vormt haar uitvaart voor de rest van het gezin aanleiding om de bewoonde wereld in te trekken. Pijnlijke situaties zijn vervolgens onvermijdelijk. “Vergiftigd water”, luidt Bens antwoord op de vraag wat cola is. Onder de naam ‘Missie bevrijd het eten’ wordt er proletarisch gewinkeld in een supermarkt.

Beperkingen

Terwijl Ben zich afvraagt of hij altijd eerlijk moet zijn tegen zijn kinderen of soms moet liegen om ze te beschermen, ontdekken de zes zelf ook de beperkingen van hun excentrieke vorming. “Je hebt freaks van ons gemaakt! Behalve dat wat in boeken staat, weten wij niks”, zo schreeuwt de oudste zoon vader toe.

Een fantastische Viggo Mortensen (Aragorn in Lord of the Rings) steelt de show als zoekende familiekapitein. Samen met de zes jonge acteurs ging hij weken op trainingskamp, waardoor er daadwerkelijke binding met elkaar ontstond, die in de film duidelijk zichtbaar is.

Uitdaging van ouderschap

Langzaam ziet Ben in dat idealen ook kunnen bestaan zonder buitenissigheden. Hoe dan ook zet Captain Fantastic iedereen aan het denken over de complexe uitdaging van opvoeding en ouderschap. 

Film: Captain Fantastic (2016), Verenigde Staten, 118 min. Regie: Matt Ross, met o.a. Viggo Mortensen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.