<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Kijk eens in mijn ogen, zo nu en dan

Dominique Sturrus 9 november 2021

In mijn omgeving gaat het vaak over vriendjes. Nou, eigenlijk vooral over knappe jongens die meestal totaal onbereikbaar zijn. “Wat is hij gespierd! Oh, wat een knap gezicht! Daar wil ik best wel naast lopen!” zijn de meest gehoorde opmerkingen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Doe ik daaraan mee? Ja, soms. Ik heb mijn ogen ook niet in mijn broekzakken zitten. De afgelopen jaren ben ik echt wel te weten gekomen wat ik aantrekkelijk vind en wat niet. Het uiterlijk is toch wel belangrijk, maar vind ik dat het belangrijkste? Geloof het of niet, maar nee. Absoluut niet.

Mondkapjes

De afgelopen periode was op sociaal vlak weer opbeurend. De anderhalve meter verdween, we hoefden geen mondkapjes meer op en we konden elkaar weer op verschillende plekken ontmoeten. We zagen elkaar weer lopen, maakten contact en keken weer kritisch naar onszelf én elkaar.

“Het kan best confronterend en ongemakkelijk zijn, maar laten we toch eens proberen om écht contact met elkaar te maken.”
- Dominique Sturrus

Helaas is alles nu weer anders. We hebben nieuwe maatregelen. Wat betekent dat we weer in een boog om elkaar heen moeten lopen, we niet zomaar even kunnen knuffelen en dat we ook weer op zoek mogen naar onze mondkapjes (die sommigen misschien heel ver hebben weggestopt).

Buiten alle ongemakken, irritaties en klachten over de mondkapjes, zit er voor mij toch nog wel iets positiefs aan. Je wordt gedwongen om mensen écht in de ogen aan te kijken. Want ja, wat kan je anders? Het overgrote deel van het gezicht is nou eenmaal bedekt en elkaar even aanstoten om contact te maken, is niet de beste keuze.

Spiegels van de ziel

Hoe vaak kijk jij mensen recht in de ogen aan? Is dat dan voor een enkele seconde of toch iets langer?

Door iemand in de ogen aan te kijken, kunnen we proberen om erachter te komen wat de ander denkt en misschien wel voelt. De ogen zijn de spiegels van de ziel. Wie is hij of zij? Hoe voelt hij of zij zich? Zal ik een praatje met hem of haar maken?

https://www.kn.nl/abonnementen/

Probeer je eens te focussen op de ander zonder af te gaan op het uiterlijk. Durf de stap te zetten. Niet iedereen zal je toestaan om hem of haar recht in de ogen aan te kijken. Het kan best confronterend en ongemakkelijk zijn, maar laten we toch eens proberen om écht contact met elkaar te maken. Een gesprek te beginnen. De mens te leren kennen. Laten we elkaar zien.

Glimlach eens met je ogen, wie weet wie je dan betovert.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.