<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Column

Leve de ‘dad joke’ en andere goddelijke grappen

Laura Kelly Fanucci 14 juni 2019
image
Een 'dad joke' in actie.

Vaders en hun flauwe grappen… Misschien zijn ze belangrijker dan wij denken!

Mijn man is in de keuken en kookt eieren voor onze vier jongens. Ik hoor hoe hij als bijgerecht een flauwe grap opdient – een klassieke dad joke, een ‘vadergrap’. Ik grijns erom, maar kan haast horen hoe onze zonen met hun ogen rollen.

Maar als iemand die zelf is opgevoed door een vader die een meester was in woordspelingen, heb ik zomaar het gevoel dat ze er stiekem ook best om moeten lachen. Dad jokes zijn guitig en heerlijk. Een genre op zichzelf.

Sarcasme

De man met wie ik trouwde tapte destijds helemaal niet zulke melige grappen. Eén van de charmes waarmee hij mij voor zich won, was een messcherpe gevatheid. Tijdens een speech op onze bruiloft herinnerde iemand eraan hoe wij tijdens een dinertje kwinkslagen over en weer maakten, “met dat bizarre gevoel voor humor dat zij delen”. Wij prefereren ons sarcasme gortdroog.

“God moet het beste gevoel voor humor hebben”
- Laura Kelly Fanucci

Maar terwijl hij groeide in het vaderschap, groeiden zijn flauwe dad jokes met hem mee. Nu zucht ik vaak mee met de kinderen, wanneer hij zich verkneukelt over zijn eigen komische vondsten. Waar haalt hij dit in hemelsnaam vandaan allemaal? Wisselt hij grappen uit met andere vaders? Hebben de zusters in het ziekenhuis hem na de geboorte van onze kinderen stiekem een handboek meegegeven?

Malligheden in de schepping

Jaren geleden, terwijl ik het mysterie van God overpeinsde, werd ik verrast door een prachtige gedachte: God moet het beste gevoel voor humor hebben. Niet alleen op de schattige manier waarop wij onze plannen relateren aan Gods voorzienigheid – “God moet wel humor hebben, kijk eens hoe dit uitpakt!”. Niet alleen in het kinderlijk toeschrijven van malligheden in de schepping (zoals het vogelbekdier) aan een grinnikende Schepper.

Maar als theologen en filosofen eeuwenlang hebben beweerd dat God per definitie de vervolmaking is van iedere positieve eigenschap die we kunnen bedenken – almachtig, alziend, alwetend, de meest liefdevolle en genadige – moeten we dan in het verlengde daarvan niet ook zeggen dat Gods gevoel voor humor het grootste is, groter dan wij ons kunnen voorstellen?

Pure humor

Stel je de kracht en mogelijkheden eens voor van pure humor. Geen sneren of gemene grappen ten koste van een ander, maar het genoegen van het delen van een échte lach, door een hilarische grap of een perfect getimede woordspeling.

“Kan ons gevoel voor humor niet een belichaming zijn van Gods liefdevolle lach?”
- Laura Kelly Fanucci

De meesten van ons houden ervan om in het gezelschap te zijn van iemand met een goed gevoel voor humor: een slimme waarnemer van menselijk gedrag of een warme persoonlijkheid die mensen bij elkaar brengt met grappige anekdotes en uitgelaten lachen.

Goddelijke natuur

Wat zou Jezus aan het lachen hebben gemaakt, volledig mens als hij was, delend in onze genoegens? Welke delen van de schepping heeft God in lachen doen uitbarsten, schuddebuikend van louter plezier?

“Die in de hemel woont lacht”, zo lezen we in de Psalmen (Ps. 2,4). Soms om menselijke dwaasheid, maar ook omdat humor een goddelijke eigenschap moet zijn. Ons mededogen, onze vriendelijkheid en onze vergevingsgezindheid kunnen de goddelijke natuur weerspiegelen – want wijzelf zijn ‘imago Dei’, geschapen naar het beeld van God. Kan ons gevoel voor humor dan niet ook een belichaming zijn van Gods liefdevolle lach?

Vaderdag

De malle dad jokes van mijn man zijn méér dan louter gekkigheid. In wezen zijn die grapjes een van de vele kleine manieren waarop hij zijn liefde aan zijn kinderen toont. Om ze uit te nodigen om zich te verheugen. Om ze te vormen tot mannen die geestigheid en wijsheid brengen in een wereld die aan allebei die dingen behoefte heeft. Om een vaderschap voor te leven dat zorgzaam en liefdevol is, moeilijk boos te maken en makkelijk aan het lachen.

Laten we deze Vaderdag de lof zingen op de dad jokes. Laten we dankbaar zijn om een God van liefde en lachen. En laten we nooit de kracht van de humor vergeten, die ons meer menselijk maakt, terwijl we het goddelijke weerspiegelen.

Over de auteur

Laura Kelly Fanucci is moeder, schrijfster en directeur van een roepingenproject in Minnesota (VS). Zij blogt op de site www.motheringspirit.com.

(Bron: Catholic News Service – Vert.: AdW)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.