<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Column

Moeders helpen

Katie Prejean McGrady 15 mei 2020

Vlak nadat mijn dochter was geboren, begon ik het bewustzijn te verliezen. Terwijl ik mijn kind vasthield, lieten de verplegers het bed zakken om mijn duizeligheid te verhelpen en mijn bloeddruk te verhogen. Maar mijn dokter had niet in de gaten dat de moederkoek daardoor op de grond viel.

Op dat moment kwam mijn moeder binnen.

Ik dacht altijd dat bevallen zou zijn zoals in een romantische film – zachte pianomuziek, lavendelgeur en gedimd licht. Het voelde echter meer als een boek van Stephen King, vooral toen die moederkoek op de vloer viel en mijn moeder een scène van Carrie binnenstapte.

Hoewel ik bewusteloos begon te raken, wist ik dat mijn moeder binnenkwam. Ik hoorde haar heldere stem toen ze meteen zei: “Hoe kan ik helpen?” Die vier woorden vatten het moederschap samen:

Moeders helpen.

Moeders stappen de chaos van het leven binnen en bieden behalve wijsheid een paar handen om op te ruimen, een steunende schouder, een werkhouding en een luisterend oor.

Moeders helpen.

Moeders lopen de kantjes er niet vanaf, maar stappen overal volledig in, met al hun tijd, energie en talent voor diegene die het nodig heeft, of dat nu een echtgenoot, kind, vriend, collega of vreemde is.

Moeders helpen.

Moeders komen een ziekenhuiskamer binnen waar een moederkoek op de vloer ligt en hun dochter bijna bewusteloos is en bieden meteen aan om te doen wat gedaan moet worden – een emmer en dweil pakken en de rommel opruimen.

Wat heb je nodig?

De verplegers brachten mijn moeder bij het bed en ze vertelde mij hoe trots ze was, hoe mooi Rose was en ze vroeg me wat ik nodig had. Ik zei haar dat ik wilde dat ze haar kleindochter ontmoette, en mijn moeder glimlachte en zei: “Maar ik moet eerst met mijn kind zijn. Wat heb je nodig?”

In een wereld die veel dingen hun waarde ontneemt en passief-agressief kritiek levert op de voorvechters van de familie, hebben we moeders meer dan ooit nodig.

De Moeder Gods

Want het zijn vaak moeders die alle ballen in de lucht houden, voor rechtvaardigheid strijden, de gekwetsten troosten en de zwakken beschermen. Moeders zorgen ervoor dat hun kinderen niets tekortkomen terwijl ze ook maaltijden voorbereiden, werkschema’s invullen en de voorraadkast vol lekkers houden. Moeders stappen de puinhopen in het leven binnen en bieden zonder aarzelen aan om te helpen.

Toen Gabriël Maria vertelde dat ze de Messias zou baren, zei zij: “Laat het gebeuren.” Ze hielp. De Moeder Gods hielp onze redding in te luiden. Iedere moeder krijgt de uitnodiging om hetzelfde te doen – de situatie bekijken en helpen zoals alleen zij kan.

Laten we, enkele dagen na Moederdag, dankbaar bidden voor moeders en hun vertellen dat we zien hoeveel moeite ze doen. Laten we van ze houden om hoe ze zijn en hun roeping om te helpen vieren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.