<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

De stilte van Thé

KN Redactie 30 maart 2017
image

Wat als de liefde voor God groter is dan de liefde voor je kind? Wat als een leven in stilte in een klooster harder roept dan het kind dat in je groeit? Welke moeder kan begrijpen dat je je eigen kind weggeeft om contemplatieve zuster te worden in een klooster?

Zelfs voor orthodoxe gelovigen is dat uitgangspunt wrang. Toch is dit precies wat de moeder van de hoofdpersoon uit de aangrijpende roman De stilte van Thé doet. En het prachtige aan dit boek is dat je aan het eind, nadat je heen en weer geslingerd bent qua emoties, deze keuze ook nog eens bijna snapt. 

Afstandskind

De stilte van Thé van Marie de Meister – pseudoniem van de Leidse hoogleraar Rikki Holtmaat – is een prachtig geschreven roman over een afstandskind uit de jaren vijftig. Sophie Keller is een bekende televisieverslaggeefster. Haar leven is geslaagd, ze heeft een leuke partner en woont midden in de polder in een molen.

Door een reportage wordt ze geconfronteerd met haar eigen afkomst. Dan stort ze compleet in en moet ze terug naar haar verleden om beter te worden.

Koekoeksjong

Sophie groeide op in een groot katholiek plattelandsgezin. Hier mocht niet gepraat worden over tante Thé, die dood was of in de gevangenis zou zitten.

Dat Sophie soms werd uitgescholden voor koekoeksjong, kreeg pas betekenis toen ze op achttienjarige leeftijd de waarheid over haar afkomst hoorde. Ze is de dochter van een stille zuster die in het klooster trad en Sophie weggaf. Uiteindelijk gaat Sophie op zoek naar haar echte moeder.

Klooster

De ene verhaallijn is die van Sophie, de andere wordt gevormd door de inhoud van de persoonlijke brieven die moeder Thé schrijft aan haar zus Magda die in een klooster verblijft.

Die brieven gaan vooral over wat haar als kind overkomt, wat haar gevoelens voor God zijn en later de reden waarom ze graag in een klooster wil gaan. Maar ze gaan ook over de twijfels die ze heeft over het bestaan van God en over haar eigen toekomst.

Intrigerend

Dit boek intrigeert tot de laatste bladzijdes. Realistisch geschreven, en mooi hoe je een kijkje neemt in de jaren vijftig en een beeld krijgt van een klooster en van zusters. Enkele lezers laten weten te blijven hangen bij de vraag of een liefde voor God groter kan zijn dan de liefde voor je kind.

Paus Franciscus heeft hier misschien wel een mooi antwoord op. Hij vertelt ons moeders vaak hoe eindeloos mooi en waardevol de roeping van het moederschap is. Door de regels heen lees je dat de stille zuster deze roeping achteraf gezien ook had geprefereerd.

Marie de Meister. De stilte van Thé. Uitg. Ambo/Anthos, 347 pp., pb., €19,99 ISBN 978 90 2633 351 4

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.