<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Doctor Strange

Hettie van der Ven 10 november 2016
image

Nu de bekendste namen uit het enorme oeuvre van de Marvel comics verfilmd zijn – Spider-Man, Iron Man, de Hulk, X-Men – is de filmstudio begonnen om haar minder bekende striphelden naar het witte doek te brengen.

Daartoe behoort Doctor Strange, een excentrieke en even briljante als arrogante neurochirurg, die begin jaren zestig van de vorige eeuw werd bedacht door Steve Ditko.

Duistere enclave

Doctor Strange begint vertrouwd binnen de aardse dimensie, waarin de specialist zijn superioriteit toont in de operatiekamer. Snel daarna echter krijgt hij door zijn eigen roekeloosheid een auto-ongeluk, waardoor zijn handen totaal onbruikbaar worden.
In paniek en woede gaat wetenschapper Strange op zoek naar alternatieve methoden tot genezing.

Via een patiënt die hij ooit afwees, maar die genezen blijkt van een niet te genezen aandoening, belandt Doctor Strange bij de duistere enclave van Kamar-Taj in Katmandu, Nepal.

De wereld redden

Deze club wordt aangevoerd door de mysterieuze ‘The Ancient One’ en is ervan overtuigd dat je, wanneer je de menselijke geest maar voldoende traint, deze de wereld kan bepalen en beïnvloeden. “Leer je geest heroriënteren om je lichaam beter te maken”, zo wordt de nuchtere Strange voorgehouden.

Die houdt een tijdje vol dat een geest niet bestaat en de mens gewoon een pakketje cellen is, maar wordt vervolgens toch razendsnel een briljant magiër. Uiteraard moet Doctor Strange vervolgens in actie komen om de wereld te redden van ‘The Dark Dimension’, die op de loer ligt.

Waanzinnige special effects

Doctor Strange zit vol semidiepzinnigheid, parallelle werelden en wonderlijke dimensies. De Volkskrant beschreef de film treffend als “een superheldenblockbuster voor de Happinez-generatie”. Correct, maar Doctor Strange biedt echt meer.

Waanzinnige special effects bijvoorbeeld. De meest geavanceerde supercomputers en een budget van 165 miljoen dollar zorgen ervoor dat complete wereldsteden overtuigend worden opgerold, gevouwen en gekanteld: absoluut een visuele sensatie.

Een aardige les

Met onder meer Benedict Cumberbatch als Doctor Strange en Mads Mikkelsen als slechterik beschikt Doctor Strange over een kwaliteitscast, die het spirituele gebrabbel nog enigszins overtuigend brengt.

Af en toe wordt er ook iets zinnigs gemeld. “Breng je ego tot zwijgen, het gaat niet alleen om jou”, moet Strange verschillende malen aanhoren. Een aardige les. Doctor Strange moet het duidelijk niet hebben van de inhoud of de dialogen, maar is visueel een nagenoeg onovertroffen spektakel.

Film: Doctor Strange (2016), Verenigde Staten, 115 min. Regie: Scott Derrickson, met o.a. Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen, Chiwetel Ejiofor en Tilda Swinton.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.