fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Fantastic Beasts and where to find them

Hettie van der Ven 2 december 2016
image

Na acht boeken en films over fenomeen Harry Potter blijkt de fantasie noch de energie van bedenkster J.K. Rowling uitgeput.

Al in Harry Potter en de steen de wijzen (het eerste boek) maakt de schrijfster een opmerking over het studieboek Waar fabeldieren te vinden zijn van de tovenaarsleerling.

Fabeldieren

In 2001 wordt er ten bate van een goed doel zelfs daadwerkelijk een bescheiden encyclopedie van fabeldieren uitgegeven. Dat boekje vormt nu de basis voor dit nieuwe, bombastische Hollywoodspektakel, dat als een soort spin-off van de Harry Potter-films kan worden gezien.

Centraal in Fantastic Beasts en where to find them staat magiezoöloog Newt Scamander, die ooit nog eens van Zweinstein werd getrapt. 
De wetenschapper heeft net een wereldwijd onderzoek naar bijzondere fabeldieren afgerond.

Wonderlijke beesten

Tijdens wat een simpele tussenstop moet zijn in New York gaat alles mis. In het Amerika van de jaren twintig van de vorige eeuw worden dreuzels ‘No-Maj’ genoemd, ofwel ‘geen magie bevattend’. Omgang tussen No-Maj en magische personen is bij wet verboden. Maar de koffer van Scamander vol fabeldieren wordt verwisseld en komt in handen van een licht onnozele No-Maj.

De meest wonderlijke beesten – waaronder een kleptomaan vogelbekdier en een curieuze wandelende tak – maken opeens de straten van de stad onveilig. Wat volgt is voorspelbaar. Chaos! ‘Magische ordeverstoring’, zo koppen de kranten.

Overdonderend

Deze chaos is zowel de kracht als de zwakte van de film. Uiteraard is van Fantastic Beasts and where to find them met alle beschikbare technieken een overdonderend visueel spektakel gemaakt. In combinatie met acteurs die voor hun rollen lijken te zijn gemaakt (met voorop Oscarwinnaar Eddy Redmayne als eigenzinnige dierenvriend) zorgt dit voor uiterst aangenaam magievermaak.

Maar de vele lijntjes die Rowling en regisseur David Yates (die ook de laatste vier Potter-films voor zijn rekening nam) aansnijden maar niet afmaken zorgen ook voor verwarring. Waar komt al die razernij vandaan en tegen wie of wat is die nu precies gericht?

Slimme commercie

Vermoedelijk blijven veel vragen zeer bewust onbeantwoord, want het is de bedoeling dat er de komende jaren nog vier (!) films worden gerealiseerd, allemaal gebaseerd op dat bescheiden naslagwerkje over fabeldieren. Slimme commercie? Jazeker, maar dan wel mágische commercie, en die is goed te verteren. 

Film: Fantastic Beasts and where to find them (2016), Verenigde Staten, 133 min. Regie: David Yates, met o.a. Eddie Redmayne, Katherine Waterston.