fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Feestmaal voor armen in Berlijnse kathedraal

KN Redactie 21 november 2018
image
Een dakloze man bedelt op de Potsdamer Platz in Berlijn. (Foto: CNS photo/Zita Ballinger Fletcher)

De Sint-Hedwigskathedraal in Berlijn heeft een bijzondere invulling aan Wereldarmendag gegeven: een feestelijk banket in de kathedraal voor de armen van de stad.

Aartsbisschop Heiner Koch verwelkomde afgelopen zondag zo’n driehonderd gasten, hoofdzakelijk armen, zieken, ouderen en daklozen. Daarnaast waren er 140 vrijwilligers uit plaatselijke parochies aanwezig. Op het menu stond pompoen-gembersoep, een aardappelschotel, gevulde kip en apfelstrudel.

“We willen onze gasten het gevoel geven dat ze welkom zijn als mensen”, zei de aartsbisschop in een interview met regionale televisiezender RBB. “We probeerden de tafels mooi aan te kleden, het eten er feestelijk uit te laten zien, om de mensen warm te verwelkomen en persoonlijk uit te zwaaien en om met ze te zingen en te praten. De waarde van het mens-zijn is vandaag het belangrijkst.”

Het banket kreeg veel aandacht van Duitse media omdat het een schrijnend probleem aankaart. Berlijn herbergt op dit moment achtduizend daklozen en 50.000 mensen zonder vaste verblijfplaats. Veel armen in de stad komen uit Oost-Europa.

De kathedraal nodigde de eters uit via de plaatselijke parochies. Aartsbisschop Koch begroette de gasten persoonlijk aan de deur.

“Het is heel speciaal om hier te mogen zijn, dat iemand zoals ik hier mag zijn”, zei Horst Grimm, onlangs uit de gevangenis vrijgelaten, tegen RBB. “Mét een uitnodiging; dat maakt me nog het meest gelukkig.”(CNS)