fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

The Red Turtle

KN Redactie 22 juli 2016
image

Vergeet Disney, vergeet Pixar. Vergeet felle kleuren, olijke muziekjes en druk kwebbelende mensen, dieren of andere wezentjes. Ga achterover zitten, probeer uw hoofd leeg te maken en geef u over aan de eenvoud, magie en ontroering van The Red Turtle.

Het zal voor een intense en onvergetelijke filmervaring zorgen. En geen zorgen, ook in minder ontspannen staat is het magisch-realistische sprookje van de Nederlandse animator Michael Dudok de Wit een wonderschone ervaring.

Negen jaar brainstormen, schrijven en tekenen

In 2001 won Dudok de Wit een Oscar voor zijn korte animatie Father and Daughter, evenals The Red Turtle een poëtisch verhaal zonder dialoog. Kort daarna werd hij als eerste westerling benaderd om samen te werken met de beroemde Japanse animatiestudio Ghibli.

De reden hiervoor? Zowel Dudok de Wit als Ghibli richten zich in hun werk op de cyclus van het leven, koesteren zowel de schoonheid als de kracht van de natuur en verkennen de grenzen tussen mens en dier, dood en leven en droom en werkelijkheid. Na ruim negen jaar brainstormen, schrijven en tekenen ging The Red Turtle dit jaar tijdens het filmfestival van Cannes in première, waarop juichende recensies volgden.

Poëtisch sprookje

The Red Turtle gebruikt het verhaal van Robinson Crusoe als uitgangspunt. Op een ruige zee lijdt een man schipbreuk. Hij spoelt aan op een onbewoond eiland. Hij ontdekt een waterbron, eetbare vruchten en een bamboebos. Met een zelfgebouwd vlot probeert hij te ontsnappen, maar keer op keer wordt zijn vlot vernield door een duistere kracht vanuit de zee. Dit blijkt een grote rode schildpad te zijn.

Vanaf dit moment verandert het nog realistische verhaal in een poëtisch sprookje. Dromen, luchtspiegelingen en daadwerkelijke gebeurtenissen wisselen elkaar af. Wat zichtbaar en voelbaar blijft is het respect voor de natuur en de kwetsbare positie van de mens daarin. Altijd vanuit eenvoud toont The Red Turtle liefde voor de vogels, de zee, de lucht en de wind.

Uitzonderlijk tedere film

De tekenstijl is minimalistisch, en combineert de ‘klare lijn’ van Hergé met de meer ‘vliegende’ Japanse stijl. Het ontbreken van dialoog is op geen enkele manier een gemis. De symboliek is evident en krachtig, de ingetogen muziek versterkt de ervaring. Tradities uit oost en west komen samen en zorgen voor een welhaast meditatieve ervaring. The Red Turtle is een uitzonderlijk tedere film. (Hettie van der Ven)

Film: The Red Turtle (2016), Japan, 80 min. Regie: Michael Dudok de Wit.