<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Heilige Elisabeth van de Drie-eenheid

KN Redactie 3 maart 2017
image

Levensverhalen van heiligen zijn vaak ‘te mooi om waar te zijn’. Dat gevaar is minder groot wanneer ‘moderne dagboeken en brieven’ aan de basis ervan liggen.

Elisabeth Catez (1880-1906) is een jonge vrouw, die goed en graag piano speelt in de Franse stad Dijon. De parochiekerk, waar zij samen met haar moeder en zus vaak heen ging – vader, een kapitein, is jong gestorven – heb ik een jaar of tien geleden een keer bezocht. En ik liep door de straat waar zij gewoond heeft. Dan komt zo iemand dichterbij.

Fel karakter

De Vlaamse pater Koen De Meester heeft twee decennia terug in het Frans een lijvige biografie over haar geschreven en al haar geschriften in een fraaie dundruk-editie op de markt gebracht. Op 16 oktober 2016 is deze Elisabeth heilig verklaard en nu is er een zeer leesbaar boekje op de markt gekomen, om haar van nabij te leren kennen.

Met fragmenten uit de dagboeken, die zij bij hield voordat ze intrad in het karmelietessenklooster waarvan ze dagelijks de klok hoorde luiden, en vooral met uitvoerige citaten uit haar vele brieven. Als eerste kennismaking, maar ook om je verder in haar persoon en haar spiritualiteit te gaan verdiepen. Elisabeth heeft de jeugdige heilige Theresia van Lisieux (+1897) goed gelezen, maar zij is zelf een heel andere persoonlijkheid met een uiterst fel karakter.

Radicale keuze

Ze heeft, mede door de vele familiereizen, op allerlei plaats in Frankrijk vriendinnen met wie zij correspondeert; ze behoort bij de beau monde van haar tijd. “Zij kleedt zich elegant. Men kijkt niet langs haar heen in de kring van de families van de militairen en tijdens de dansavonden. Haar charmant voorkomen deed menig hart hopen. Maar de jongens met meer psychologisch doorzicht zeiden tegen elkaar: ‘Die daar is niet voor ons. Bekijk haar blik eens.’”

Elisabeth kiest radicaal voor Jezus, ze wil zijn bruid zijn, maar blijft corresponderen met haar moeder, haar enige zus en vele anderen: over kinderen, lijden, priester worden, over allerlei ervaringen van het leven. Ze kent perioden van geestelijke dorheid en sterft na een zwaar ziekbed. Bewust neemt zij afscheid van het leven. Om alles op Hem te richten. Haar gebed tot de Drie-ene God is wereldberoemd en opgenomen in de Catechismus van de Katholieke Kerk. Zij roept herkenning op en intens verlangen naar God. 

Koen De Meester (samenstelling), Heilige Elisabeth van de Drie-eenheid, verteld door haarzelf. Uitg. Carmelitana, 112 pp., pb., € 14,95, ISBN 978 949 243 40 67

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.