fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Heilige woede

Peter Doorakkers 12 oktober 2018
image

Dit is, zoals Thomas Quartier zelf ergens al opmerkt, geen standaard roepingenverhaal van een monnik. Hoeft ook niet, valt je na lezing te binnen, dat maakt het boekje deels juist zo interessant.

De vragen waar Quartier – geboren in 1972 en puberend in de wat zwartgallige jaren tachtig – tegenaan liep, zijn ook die van deze tijd. Wat te doen met de woede die we ervaren over het onrecht in de wereld? En hoe kunnen we echt radicaal leven?

Radicaal leven

Heilige Woede is het verhaal van een Duits katholiek jongetje dat zijn dorp verlaat op zoek naar het juiste kanaal voor die woede en dat verlangen. Rond zijn veertigste vindt hij dat kanaal op een plek waar hij het aanvankelijk zeker niet had gezocht. Een plek zelfs, die aanvankelijk juist opstandige woede opriep: de Willibrordsabdij, een kleine benedictijnengemeenschap ver weg in een Achterhoeks bos.

Hoe zou je immers de gezochte radicaliteit kunnen beleven als je veilig weggestopt zit achter kloostermuren? Als je omgeven bent door schijnbaar wereldvreemde monniken die voor het oog van een buitenstaander zelfs nauwelijks interesse in elkaar lijken te hebben? Hoe kun je radicaal leven als je voornaamste taak het liturgisch gebed is, en de kloosterregel geen opstandigheid, maar juist gehoorzaamheid van je vraagt? En hoe kun je desondanks God en de mensen dienen?

Goede denkstof

Weinig is wat het ons aanvankelijk toeschijnt, ook radicaal leven niet, zo ontdekken we al lezende. Heilige Woede is misschien bovenal een pleidooi voor radicale eerlijkheid, eerst en vooral over het eigen leven en de eigen band met God en de naaste. De waarheid zal ons vrij maken: Quartier citeert Christus er niet over, maar je hoeft niet heel erg tussen de regels te lezen om die conclusie te trekken – en wie dat probeert te beleven, weet hoe radicaal het kan zijn.

Enige kritische zin is soms geboden, maar dit is goede denkstof voor wie zich op zijn leven wil bezinnen – al dan niet in een gastenkamer, achter de veilige muren van een abdij, ergens ver weg in een Achterhoeks bos.

Thomas Quartier, Heilige Woede. Monnik zijn, een radicale keuze. Uitg. Adveniat, 196 pp., pb., € 19,95, ISBN 978 9492 09383 7