fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Het verhaal van een Mariaverschijning

Peter Doorakkers 17 mei 2018
image

Het verhaal van een Mariaverschijning is precies dat – en meer. Net voor het begin van Mariamaand mei verschenen deze herinneringen van Gilberte Degeimbre, een van de zienertjes van de verschijningen van Beauraing (1932-33).

De in 2015 overleden Degeimbre was de langst levende van de zienertjes. Ze stelde ooit haar herinneringen aan haar leven voor, tijdens en na de verschijningen op schrift voor een neef.

‘Uitzonderlijk schitterend’

Het is het verhaal van een gelukkige (en gelovige) jeugd, die echter een forse knauw krijgt als ze jong haar vader verliest. En dan is daar, op 29 november 1932, de eerste verschijning van Onze-Lieve-Vrouw.

“Op dat ogenblik draaiden wij ons om en zagen, inderdaad, zeer duidelijk, een persoon, uitzonderlijk schitterend, die stapte, met gevouwen handen, boven de brug, in de ruimte, niet op de brug, zoals Albert eerst uitgeroepen had, maar ongeveer vijftig centimeter boven de borstwering.”

Nodige lijden

Het is het begin van iets schitterends, maar ook van het nodige lijden – de kinderen worden aanvankelijk nauwelijks geloofd. “De verhoren begonnen van in het begin. Het was een trede te meer die wij in ons lijden moesten bestijgen”, schrijft ze.

Degeimbre zou er later ook in interviews op wijzen hoezeer dat haar gekwetst had: “Niemand geloofde ons, zelfs mijn moeder niet. Men dacht dat wij leugenaars waren.” Terugkijkend snapte ze haar moeder wel: “Wie zou geloofd hebben dat de Heilige Maagd verschijnt aan haar eigen kinderen?”

Mooi getuigenis

De kinderen krijgen in de nasleep van de verschijningen vaak te horen dat die wel nooit erkend zullen worden, maar toch, herinnert Degeimbre zich, “stroomden er bedevaartgangers toe, heel talrijk, met name uit Luik en uit Nederland. De Nederlanders lieten zich heel bijzonder opmerken door hun bloemenprocessies ter ere van Onze-Lieve-Vrouw”. De erkenning door de bisschop van Namen volgt in 1949.

Het verhaal van een Mariaverschijning is een mooi getuigenis, zowel van de verschijningen als van de eenvoud en liefde waarmee Gilberte Degeimbre haar leven leefde. Zeer de moeite waard. 

Gilberte Degeimbre, Het verhaal van een Mariaverschijning. Uitg. Halewijn, 118 pp., pb., € 15,95, ISBN 978 90 8528 474 1