<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Detail uit de kerststal op het Sint-Pietersplein in Rome. Het tafereel is een reproductie van de door Franciscus van Assisi gemaakte kerststal in Greccio, Italië, in 1223. Foto: CNS - Lola Gomez
In beeld

Bij de 800ste verjaardag van de kerststal vraagt de paus om gebed voor Heilig Land

Cindy Wooden - CNS 12 december 2023

Op het Sint-Pietersplein werd afgelopen weekend de kerststal gepresenteerd, die herinnert aan de allereerste levende kerststal in Greccio 800 jaar geleden. Maar denk ook aan Bethlehem, zei paus Franciscus bij de presentatie, en aan de mensen die daar nu gebukt gaan onder het oorlogsgeweld.

In een grot in de buurt van Greccio, Italië, liet Franciscus van Assisi op kerstavond in 1223 de eerste levende kerststal opvoeren voor de gelovigen. Een 15e-eeuws fresco dat nu de grot siert, vormde de inspiratie voor de kerststal die op het Sint-Pietersplein werd neergezet voor de viering van de 800e verjaardag.

Ontmoeting met de makers

Voordat het tafereel werd onthuld en de kerstboom op het plein werd aangestoken op 9 december, had paus Franciscus een ontmoeting met de meer dan honderd mensen die betrokken waren bij de bouw van de kerststal, mensen uit de Rieti-vallei, waar Greccio onder valt, en van het stadje Macra, in Noord-Italië, dat de dennenboom schonk.

image
Paus Franciscus bidt voor een kerststal in de Paulus VI Audiëntiezaal in het Vaticaan op 9 december 2023, na een ontmoeting met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de kerstversieringen in het Vaticaan dit jaar. Deze kerststal is een mozaïek van Venetiaans glas en toont de heilige Franciscus en de heilige Clara van Assisi bij de Heilige Familie. Foto: CNS - Vatican Media

Voor Franciscus van Assisi, die naar het Heilige Land was gereisd, “herinnerden de grotten van Greccio hem aan het landschap van Bethlehem”, zei de paus. De heilige vroeg om op kerstavond een ezel en een os, wat hooi en een kribbe naar de grot te brengen. Hij nodigde andere broeders en mensen uit het dorp uit om “een levende kerststal te creëren. Zo ontstond de traditie van de kerststal zoals wij die kennen.”

Tragedie in het Heilig Land

De paus zei dat mensen bij het herdenken van Greccio ook aan Bethlehem moeten denken. “En terwijl we nadenken over Jezus – de mensgeworden God, klein, arm, weerloos – kunnen we niet anders dan denken aan de tragedie die de inwoners van het Heilige Land doormaken, en aan die broeders en zusters van ons, vooral de kinderen en hun ouders, onze nabijheid en onze geestelijke steun betuigen. Zij zijn degenen die de echte prijs van de oorlog betalen.”

Of de kerststal nu op het Sint-Pietersplein, in een kerk of bij iemand thuis staat, zei de paus, mensen die langslopen denken even aan de geboorte van Jezus 2000 jaar geleden en worden bewogen worden tot “stilte en gebed in ons vaak zo hectische dagelijkse leven”.

Dankbare verwondering

“Stilte om te kunnen luisteren naar wat Jezus ons vertelt vanuit de unieke ‘cathedra’ van de kribbe”, zei hij. “Gebed om uitdrukking te geven aan de dankbare verwondering, tederheid en misschien de tranen die de kerststal in ons losmaakt.”

[BEELDGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te bladeren] Het ontsteken van de kerstboom en de presentatie van de kerststal op het Sint-Pietersplein op zaterdag 9 december. | Foto's: CNS - Lola Gomez

Gerenommeerde kunstenaars

Aan de kerststal op het plein werkten diverse gerenommeerde Italiaanse kunstenaars mee. De figuren in de stal zijn gebaseerd op hoe mensen er in de jaren 1200 in Midden-Italië uitzagen en gekleed gingen. Decor- en lichtontwerpers van Cinecittà, de beroemde filmstudio in Rome, creëerden de grot en de verlichting.

Onder de figuren bevindt zich een franciscaner priester die de Mis viert, net zoals een van de confraters van Sint Franciscus deed in de grot op kerstavond in 1223.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.