fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Kubo and the two Strings

Hettie van der Ven 8 september 2016
image

Wie aan animatie denkt, komt al snel uit bij Disney, Pixar en Dreamworks. Toch zijn er ook kleinere clubjes, die met veel liefde en geduld juweeltjes maken.

LAIKA Entertainment (o.a. The Boxtrolls) is zo’n club. LAIKA is opgericht in 2005 en gespecialiseerd in stop-motion animatie.

Magisch Japan

De ouderwetse manier dus, waarbij ieder figuurtje en decorstuk met de hand wordt gemaakt (wel met behulp van 3D-printing).Ter illustratie: per week werden 4,3 seconden van deze film opgenomen en alleen al van Kubo’s gezicht werden 23.187 prototypen gemaakt. Monnikenwerk dus!

Dit gegeven maakt het toch al oogstrelende Kubo and the two Strings (De Nederlandse titel is ‘Kubo en het magische zwaard’) nog indrukwekkender om naar te kijken. De 3D-animatie vertelt het verhaal van het elfjarige jongetje Kubo en speelt zich af in magisch Japan.

Moordlustige opa

Samen met zijn lethargische moeder woont hij in een grot aan de rand van een dorpje. Ze zijn gevlucht voor Moon King, de moordlustige opa van Kubo. Opa heeft de vader van Kubo, de legendarische samoeraivechter Hanzo, al gedood en jaagt nu op Kubo.

De jongen leidt tot op dat moment een leven als verhalenverteller. Hij vouwt levensechte figuren van origamipapier en wekt deze met zijn wonderlijke gitaarmuziek tot leven. Alle inwoners van het dorp hangen aan zijn lippen.

Levenslessen

Maar Kubo moet op reis om de magische wapenuitrusting van zijn vader vinden: een zwaard, een schild en een helm. Alleen dan kan hij Moon King verslaan. Onderweg wordt hij geholpen door de witte aap Monkey en de enorme kever Beetle.

Kubo and the two Strings is veel meer dan een avonturenfilm. Regisseur Travis Knight (tevens CEO van LAIKA) heeft oog voor rouwverwerking en vergiffenis, vertelt en passant boeddhistische en shintoïstische levenslessen en benadrukt de waarde van verhalen. “De krachtigste magie die er is, zijn herinneringen. Die zitten in je hart en kunnen je dus nooit worden afgenomen”, zo leert Kubo.

Beangstigend

Het avontuur van Kubo is behoorlijk spannend en beangstigend, dus minder geschikt voor de allerjongsten. Volwassenen zullen ongetwijfeld ontroerd raken door de visuele schoonheid, die Kubo and the two Strings zeer bijzonder maakt binnen het grote animatie-aanbod. 

Film: Kubo and the two Strings (2016), Verenigde Staten, 101 min. Regie: Travis Knight. Met stemmen van o.a. Art Parkinson, Charlize Theron en Mattew McConaughey (Nederlandse versie: Roman Derwig, Kim van Kooten en Benja Bruijning).