fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Life, Animated

Hettie van der Ven 6 april 2017
image

“Wie beslist wat een zinvol leven is?” Ergens halverwege Life, Animated spreekt Ron Suskind deze vraag uit. Niet in wanhoop, maar uit trots op zijn zoon Owen, om wie de documentaire draait en waarover we als kijker op dat moment al weten dat hij veel bereikt.

De Amerikaanse Owen groeit op als vrolijke, sociale jongen in een liefdevol gezin. Wanneer hij drie jaar is, stopt hij opeens met praten en raakt hij volledig in zichzelf gekeerd. “Plotseling verdween Owen”, aldus zijn ouders.

Autisme

Een zware vorm van autisme, zo luidt de diagnose. Het enige dat Owen kalm en blij kan maken zijn animatiefilms van Disney. Hij bekijkt ze eindeloos en kent alle dialogen uit zijn hoofd. Wanneer vader Ron op een dag een handpop van Jago (de papegaai uit de film Aladdin) gebruikt en zich met zijn beste papegaaistem tot zijn zoon richt, hebben ze voor het eerst in jaren een gesprekje met elkaar.

Vanaf dat moment praten Ron en zijn vrouw Cornelia enkel in Disney-dialogen met hun zoon. En het werkt! Ze krijgen weer contact. “Disney vergroot emoties enorm uit, waardoor ze gemakkelijker te interpreteren zijn”, geeft Ron als mogelijke verklaring. “Bovendien verandert het verhaal nooit, dat vindt Owen fijn.”

Disney

In Life, Animated zien we filmpjes uit het familiearchief waarin de driejarige Owen gebiologeerd naar Mickey Mouse en De Kleine Zeemeermin kijkt.

Ruim twintig jaar later doet hij dat nog steeds. Naarmate Owen ouder wordt, helpt het liedje ‘Morgen moet ik opgroeien’ uit Peter Pan hem om hiermee om te gaan en wanneer hij gepest wordt, zingt The Lion King hem troostend toe nooit te vergeten wie hij werkelijk is. Ontroerend en bewonderenswaardig is bovenal het eindeloze geduld en de enorme liefde waarmee zijn ouders Owen in alles ondersteunen.

Indrukwekkend

Life, Animated werd gedraaid toen Owen begin twintig was. Te zien is hoe hij zijn diploma van de middelbare school behaalt, op zichzelf gaat wonen en liefdesverdriet heeft. In alle openheid, waarbij Disney niet wordt verheerlijkt.

Owen zelf komt ook nadrukkelijk aan het woord: “Ik ben al mijn hele leven bang om op te groeien, omdat je dan misschien de dingen verliest die je het meest koestert.” Dus verkende hij met behulp van Disney op zijn manier de wereld en de menselijke emoties. Nu moet hij dat meer en meer zelf doen. Een indrukwekkende levensweg. 

Film: Life, Animated (2016), Verenigde Staten, 92 min. Regie: Roger Ross Williams, met o.a. Owen Suskind en Ron Suskind.