fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

‘Jezus ik vertrouw op U!’: Poolse zusters stelen show in rapwedstrijd

Catholic News Service 11 juni 2020
image
De missiezusters franciscanessen zijn een van de vele zustergemeenschappen die meededen aan de rapwedstrijd op internet. Screenshot: youtube.com

Poolse rapartiesten organiseerden een online rapwedstrijd om geld op te halen voor ziekenhuispersoneel. Zij hadden zij niet kunnen bevroeden dat veel Poolse zusters en geestelijken mee zouden doen.

Binnen een maand na lancering van de Hot16challenge plaatsten verschillende Poolse kloosters, priesters, seminaristen en zelfs een paar rappende bisschoppen filmpjes op internet.

Kans om te evangeliseren

“Als het op muziek aankomt, zijn we niet altijd op de hoogte van de laatste trend, maar we zijn bereid desgevraagd nieuwe dingen te proberen”, zegt zuster Emanuela Gemza van de zusters Moeder van de Goddelijke Barmhartigheid uit Krakau.

“Ik besefte dat het een grote kans was om te evangeliseren, om te laten zien dat God voor ons zorgt. Ik denk dat de Heilige Geest ons hielp met de woorden en de melodie.”

‘Jezus ik vertrouw op U!’

De zusters waren een absolute hit op internet, waar zij rapten: “Yoyo, rappen is niet zo moeilijk, zeg gewoon ‘Jezus ik vertrouw op U!’ En nu willen we geen mondkapjes, maar barmhartige genade!”

‘Rap is echt een kunstvorm’

Ook zuster Wanda Putyra van de zusters van de Presentatie deed met twee medezuster mee aan de wedstrijd. “Als specialiste in orgelmuziek van Bach, had ik moeite met het ritme. We dachten dat rappen heel gemakkelijk was, maar we ontdekte het tegenovergestelde. Het is werkelijk een kunstvorm en ik heb respect voor alle artiesten die het kunnen!”

“We hebben geen cool imago nodig, want we zijn het al”
- Rappende zuster Emanuela Gemza

Groot succes

Het project dat 16.000 zloty (3500 euro) moest binnenhalen, stond binnen enkele weken al op vier miljoen zlotys (bijna 900.000 euro) aan donaties. Ook de Poolse president Andrej Duda deed mee en internationale sterren als Ed Sheeran en Snoop Dogg hebben medewerking beloofd.

Rappende bisschoppen

Hulpbisschop Adrian Galbas van Elk en bisschop Marian Rojek van Zamosc-Lubaczow en zijn stafmedewerkers zijn tevens rappend op camera verschenen.

Inhoud en performance

Toch trokken de Poolse zusters de meeste aandacht met hun mix van religieuze inhoud en overtuigende performance.

Zuster Emanuela zegt: “In onze missie om het evangelie te verkondigen, staan we open voor de hedendaagse vragen, en ik hoop dat diegenen die ons zien als zielige, teruggetrokken vrouwen nu anders denken. We hebben geen cool imago nodig, want we zijn het al.”

Bekijk hier de rap van zuster Wanda en haar twee medezusters: