fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Muziek

Zanger Lars Gerfen maakt zich met nieuw nummer klaar voor Adventstour

Luuk van den Einden 16 november 2021
image
Singer-songwriter Lars Gerfen gaat met zijn nieuwe nummer 'Zacheüs' en zijn Adventstour een muzikaal rijke periode tegemoet. Foto: Jelte Bergwerff

Voor zijn nieuwste nummer ‘ontdekte’ Lars Gerfen het Bijbelpersonage Zacheüs. Daarnaast heeft de singer-songwriter een Adventstour en een nieuw album in het vooruitzicht liggen.

Met het corrupte onderdeurtje Zacheüs, die in het Lucasevangelie in een vijgenboom klimt om Jezus beter te kunnen zien, heeft singer-songwriter Lars Gerfen niet bijzonder veel op. Toch liet de artiest zich voor zijn laatste nummer inspireren door dit Bijbelse personage.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Binnen een kort tijdsbestek zag Gerfen Zacheüs op verschillende plekken de kop opsteken: hij las over de tollenaar in een boek van de Tsjechische priester Tomáš Halík, hoorde over hem in de kerk en herkende zijn verhaal in het nummer Trees van de Amerikaanse muziekgroep Twenty One Pilots. “Op die manier werd ik getriggerd en begon er iets in mijn hoofd te spelen”, legt Gerfen uit. “Zo begon Zacheüs voor mij te leven, want eerst had ik geen bijzondere band met hem.”

Tijdens de zomervakantie schreef hij op de camping de eerste lijntjes op. Die nam hij mee de studio in, waar uiteindelijk een nummer – Zacheüs getiteld – ontstond.

Brandend verlangen

Gerfen vindt het lastig om de betekenis van Zacheüs te beschrijven – iedereen moet daar zijn eigen verhaal aan hangen, is zijn filosofie. “Voor mij gaat het om het beeld van in een boom zitten en op een veilige plek, van een afstandje naar Jezus kijken. Het heeft betrekking op je persoonlijke relatie met Jezus, wat je daarbij voelt”, zegt hij. “Voor mij heeft dat met liefde te maken.”

“Op het moment dat ik daarover aan het nadenken was, voelde ik letterlijk dat er iets van een verlangen begon te branden. Dat heb ik ook opgeschreven: ‘ik voel dat het brandt’. In het lied wordt dat verlangen steeds groter. In het begin is het nog ver weg, maar je kunt niet altijd maar in die boom zitten en vanaf een afstandje toekijken: er zitten consequenties aan, je moet stappen zetten.”

Tekst gaat verder onder de video.

Zacheüs zal deel uitmaken van het nieuwe album dat Gerfen begint volgend jaar uit hoopt te brengen. Dat zal dan zijn derde soloplaat zijn. Dit nieuwe album heeft geen overkoepelend thema, al is er volgens de singer-songwriter wel iets aan het ontwikkelen. “Ik werk nooit echt vanuit een concept en kies niet van tevoren een thema, omdat ik de liedjes gewoon wil laten komen zoals ze komen”, legt hij uit. “Als daar achteraf een lijn in te ontdekken valt, dan kan ik ervoor kiezen om dat meer naar voren te laten komen. Er is nu wel iets van een concept aan het groeien, maar daar kan ik nog geen duidelijke naam aan geven.”

Adventstour

Naast het nieuwe nummer en de plaat in wording kijkt Gerfen ook uit naar de Adventstour die hij de komende periode voor de derde keer wil houden. Tijdens de adventsweken treedt hij op in kleinschalige settingen, zoals kerken en huiskamers. “De adventsperiode blijft vaak een beetje onderbelicht, ook voor mezelf, omdat het gigadrukke weken zijn: de tijd vliegt, iedereen is dingen aan het afronden, Sinterklaas en Kerst komen eraan”, zegt hij. “Voor je het weet is dat moment ook weer voorbij; de Adventstour kan dat meer markeren.”

De concerten van zijn Adventstour zijn bedoeld als pauzemoment in de hectiek van de adventstijd, maar een ‘avondje rust’ is het niet, benadrukt Gerfen. “Het gaat om de muziek, om luisteren, om bidden. Als je je daarvoor openstelt, ga je vanzelf over bepaalde dingen nadenken en erbij stilstaan. Ik merk dat mensen het waardevol vinden om zoiets aangereikt te krijgen.”

Zelf ervaart hij deze concertavonden als intens en bijzonder. “Het zijn eigenlijk een soort gebedsavonden met muziek; heel bijzonder dat ik dat in de adventsperiode kan doen.” Ook zijn deze concerten waardevol voor Gerfen omdat die hem de mogelijkheid bieden om zijn muziek te delen. “Als muzikant maak je altijd een beetje muziek voor jezelf, omdat je schrijft over de dingen die jou bezighouden, maar dat is niet mijn intentie”, vertelt hij. “Ik maak muziek in de hoop dat het mensen uiteindelijk iets mag brengen. Op die concertavonden merk ik: hier is de muziek voor bedoeld.”

Donkere wolk

Tijdens de coronapandemie heeft met name de cultuursector flinke klappen gekregen. Concertruimtes bleven dicht en optredens werden afgelast. Voor Gerfen bleven de gevolgen van het virus en de maatregelen beperkt: aan het begin van de coronaperiode was hij net verhuisd, waardoor hij de vrijgekomen tijd kon gebruiken om zijn studio op te bouwen. “En het is nou ook niet zo dat als ik geen muziek maak, ik geen brood eet.”

De recente aanscherping van de maatregelen baart Gerfen wel de nodige zorgen. “We hebben het nu over de Adventstour, maar voor hetzelfde geld kan daar vlak voor aanvang een streep door. Dat vind ik wel heel vervelend, nu ik ermee geconfronteerd word. Je bent hard aan het werk om van alles te regelen en voor te bereiden. Volgend jaar hoop ik ook weer met de volledige band live op te kunnen treden, maar corona hangt toch een beetje als een donkere wolk boven alles.” Vooralsnog wil Gerfen zijn adventstour gewoon door laten gaan.

https://www.kn.nl/donaties/

De donkere wolk kan mogelijk verdreven worden door het licht van Kerstmis. Op 26 november brengt Gerfen namelijk nóg een single uit: een kerstnummer. “Heilige nacht gaat over de komst van God: ‘U komt met kracht en tederheid/U bent God en kind tegelijk’ is de kern van het liedje”, verklapt hij alvast. “Het wordt echt een klassiek kerstnummer.”

Heilige nacht zal vanaf 26 november te vinden zijn op Spotify en de website van Lars Gerfen.