<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
De Toren van Babel door Pieter Bruegel de Oude. Beeld: Wikimedia Commons
Overweging

Als we de hemel op aarde willen bouwen, zijn we terug bij af

Michel Hagen 18 november 2023

U kent ongetwijfeld het verhaal van de toren van Babel. De mensen besloten samen een toren te bouwen tot in de hemel. Daarmee zouden ze onsterfelijke roem verwerven (Gen. 11,1-9).

Hoger, groter en verder

Het is een verhaal van alle tijden. Op een of andere manier zit het in onze genen: steeds hoger, groter, verder, beter en meer. De technologische revolutie is in allerlei golven over de wereld gegaan. Van het stenen tijdperk tot onze tijd en van de vuistbijl tot kunstmatige intelligentie. Vanaf het begin probeerden mensen de wereld, de aarde te beheersen en te veranderen.

“Ook katholieken zijn ongemerkt gaan denken dat we die nieuwe hemel en een nieuwe aarde in eigen macht hebben”

In het boek van de Openbaring van de heilige apostel Johannes lezen we: “Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde; de eerste hemel en de eerste aarde waren verdwenen en de zee bestond niet meer. En ik zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, van God uit de hemel neerdalen…” (Openb. 21,1-2a).

Schitterend visioen

Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Dat schitterende visioen heeft veel christenen geïnspireerd om zichzelf te geven in dienst van Christus en de Kerk, in dienst van de mensen om mee te bouwen aan die nieuwe aarde, aan een nieuwe wereld van vrede en gerechtigheid.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Maar altijd ligt daar die sluwe slang op de loer, dezelfde uit de boom van Adam en Eva. Als God die nieuwe wereld niet geeft, als die te lang op zich laat wachten, dan maken we hem zelf. Alle grote ideologieën, vanaf de Verlichting tot het atheïsme, het liberalisme, het communisme en het kapitalisme, allemaal droegen ze een belofte met zich mee van een gelukkige wereld, welvaart voor iedereen, de macht bij het gewone volk, geen rijke bovenlaag meer. Soms werd het luidop gezegd en soms werd het alleen maar gedacht: “Wij hebben God niet nodig voor die nieuwe wereld.”

Vooruitgangsdenken

Onze samenleving heeft ongemerkt deze gedachte overgenomen, ook buiten de grote ideologieën. Ja, ook wij katholieken zijn ongemerkt gaan denken dat we die nieuwe hemel en een nieuwe aarde in eigen macht hebben. Het is een deel van het vooruitgangsdenken geworden.

Maar we vergeten die tweede zin uit het visioen: “En ik zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, van God uit de hemel neerdalen…”. Wanneer we die toekomst willen grijpen, pakken, naar ons toehalen, zijn we terug bij af, bij Adam en Eva onder de boom. Die nieuwe wereld daalt van God uit de hemel neer. Die komt als de mensheid Christus aanvaardt en navolgt. Tot het zover is, eindigen alle eigengemaakte werelden in distels en doornen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.