<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

‘Het zijn de armen die de poorten naar de hemel openen’

KN Redactie 20 september 2023
image
Paus Franciscus tijdens de audiëntie van 20 september op het Sint-Pietersplein. Foto: CNS - Lola Gomez

Tijdens de algemene audiëntie van 20 september sprak paus Franciscus over het voorbeeld van de heilige Daniele Comboni, missionaris in Afrika (1831-1881).

De heilige Daniel Comboni was een ijverige apostel voor Afrika. Daarover schreef hij: “Ik zal sterven met Afrika op de lippen” (Geschriften, 1441). En hij richtte zich als volgt tot de bevolking daar: “De gelukkigste dag van mijn leven zal de dag zijn waarop ik mijn leven voor jullie kan geven” (3159).

https://www.kn.nl/abonnementen/

Strijd tegen slavernij

Dit zijn de woorden van iemand die verliefd is op God en op de mensen die hij als missionaris diende. Hij schreef die woorden te midden van de gruwel van de slavernij waarvan hij getuige was. Slavernij degradeert de mens tot een object wiens waarde wordt gereduceerd tot nut voor iemand of iets anders.

Maar Jezus, God die mens werd, heeft de waardigheid van elk mens verheven en de leugen van elke vorm van slavernij ontmaskerd. Als christenen zijn we daarom geroepen om te strijden tegen elke vorm van slavernij. Helaas zijn slavernij en kolonialisme nog altijd geen verleden tijd.

image
St.-Daniele Comboni. Beeld: OSV News - CNS, courtesy Bisshop Comboni Mission Center

Terug naar het verhaal over de heilige Daniele Comboni. Na een eerste periode in Afrika moest hij het continent om gezondheidsredenen verlaten. Maar na een periode van bezinning voelde hij dat de Heer hem inspireerde tot een nieuwe vorm van evangelisatie.

Hij vatte die als volgt samen: “Afrika redden met Afrika” (2741): degenen die geëvangeliseerd werden, waren geen ontvangers van de missie, maar deelnemers aan de missie. Comboni wilde dat alle christenen deel hadden aan het evangelisatiewerk. Hij betrok de plaatselijke geestelijken en bevorderde het dienstwerk van de leken.

Heilig en bekwaam

Maar deze heilige werd niet gedreven door moed of enkel door belangrijke waarden zoals vrijheid, rechtvaardigheid en vrede; zijn ijver kwam voort uit de vreugde van het Evangelie, uit liefde voor Christus.

Hij verlangde ernaar enthousiaste, blije en toegewijde missionarissen te zien: missionarissen, schreef hij, moeten “heilig en bekwaam zijn. (…) Ten eerste heilig, dat wil zeggen vrij van zonde en nederig. Maar dat is niet genoeg: het vereist liefde die de mensen bekwaam maakt” (6655).

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voor Comboni was de bron van missionaire bekwaamheid dus liefde, met name in de vorm van het je eigen maken van het lijden van anderen. Hij wilde om die reden nooit alleen handelen, maar altijd in gemeenschap, binnen de Kerk.

Onverschilligheid en uitsluiting

De heilige Daniele Comboni getuigt van de liefde van de Goede Herder, die de verlorenen zoekt en zijn leven geeft voor zijn kudde. Zijn ijver was krachtig en profetisch in het verzet tegen onverschilligheid en uitsluiting. In zijn geschriften richtte hij zich hartstochtelijk tot zijn geliefde Kerk, die Afrika al te lang was vergeten.

Het droombeeld van Comboni was een Kerk die zich verenigt met de gekruisigden van de geschiedenis om met hen de verrijzenis te ervaren. Vergeet dus nooit de armen, want zij zijn het die de poorten naar de hemel voor jullie openen. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.