<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Padre Pio. Man of Hope

KN Redactie 29 september 2016
image

Van padre Pio spat de heiligheid als het ware af. Ik herinner me nog het moment dat ik voor het eerst een foto van hem zag: een gestigmatiseerde priester die opgaat in de Eucharistie. Niemand hoeft je dan nog iets uit te leggen: je ziet en weet genoeg.

Maar juist omdat het leven van deze wonderbaarlijke man bol staat van bovennatuurlijke gebeurtenissen, is er behoefte aan een nuchter journalistiek verslag. Daar voorziet dit boek van de Italiaanse journalist Renzo Allegri goed in.

Wonderen

De omgang met engelen en heiligen was voor padre Pio net zo natuurlijk als bezoekjes van de duivel. De vele wonderen rondom zijn persoon zijn zo goed gedocumenteerd, dat je de meest onwaarschijnlijke ook gelooft. Zoals dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog even opsteeg naar de wolken om Amerikaanse bommenwerpers met handgebaren vriendelijk te verzoeken hun bommenlast elders af te werpen: en dat getuigen de piloten!

Ook zijn bilocatie, het uittreden uit zijn lichaam om honderd kilometer verderop een klusje te doen, een genezing of andere hulpactie, voor de heilige pater was het allemaal alledaags.

Haat en nijd

Iets om over na te denken was de haat en nijd waarmee deze grote heilige niettemin omringd was, niet op de laatste plaats vanuit het Vaticaan. Hoezeer heeft deze man niet moeten lijden onder laster en smaad, en vooral door een verraderlijk gebrek aan steun op momenten dat hij dat verwachten mocht?

Als in een Hollywood-script duikt in het leven van de Kapucijn dan echter ook Emanuele Brunatto op. Hij doet een beetje denken aan soldaat Walker in Daar komen de schutters: een handige jongen, niet altijd even onberispelijk, maar wel de ideale man om de verdediging van een hulpeloze heilige op zich te nemen.

Intrigerend karakter

Want hoe helderziend padre Pio ook was, de smeerpijperij van diens vijanden doorzag Brunatto sneller en vaak wist hij die bovendien gehaaid te pareren. Hij deinsde er zelfs niet voor terug het H. Officie te chanteren. Hij was de heilige pater totaal toegedaan. Wat een intrigerend karakter.

Het laatste wonder in het boek is in zekere zin het verbluffendst. Padre Pio wordt vaak verbonden met de Tridentijnse Mis en met het verzet tegen het Tweede Vaticaans Concilie. Daar gaat Allegri in het geheel niet op in.

Genezing

Wel bracht padre Pio na zijn dood een oecumenische genezing tot stand in de Anglicaanse Kerk, als een soort guest appearance. Een ongelovige, invalide en door pijnen geplaagde vrouw zag in 1980 de keurige anglicaanse priester die op haar toetrad plotseling veranderen in een ruige Italiaanse monnik die haar genas en weer verdween. Toen de verwonderde priester, die zelf niets gemerkt had maar een vereerder van padre Pio was, haar een plaatje van zijn heilige liet zien, herkende ze hem direct. 

Renzo Allegri, Padre Pio. Man of Hope. Uitg. Servant Books, 270 pp., geb., € 14,50, 978-1-56955-138-7.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.