<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Patriots Day

Hettie van der Ven 19 januari 2017
image

“Als de duivel je aanvalt, kun je maar op een manier terugvechten: met liefde.” Dit is in één zin de boodschap van Patriots Day.

Ja, het is een film over een terroristische aanslag. Ja, de film stroomt over van chauvinistische liefde voor Amerika. Maar bovenal: ja, het is razend knap dat een nagenoeg feitelijke reconstructie van een drama waarvan iedereen de afloop al kent zo spannend is en diep weet te raken.

Marathon van Boston

Het staat vast ook nog in uw geheugen gegrift. 15 april 2013. De aanslagen bij de finish van de Marathon van Boston, traditiegetrouw gehouden op ‘Patriots Day’, de dag waarop de staat Massachusetts de American Revolutionary War herdenkt.

Twee jonge Tsjetsjeense vluchtelingen plaatsen zelfgemaakte bommen tussen de dikke rijen toeschouwers op de finishlijn. Dit leidt tot drie doden en honderden gewonden, van wie velen ledematen verliezen. Uiteraard ontstaat er een enorme chaos en een honderd uur durende klopjacht op de daders, die de wereldstad volledig in de greep houdt.

Verschillende perspectieven

Patriots Day gaat niet zozeer in op de motieven en achtergronden van de daders, maar biedt een gedetailleerde reconstructie van deze honderd angstige, onzekere uren onder hoogspanning, gezien vanuit verschillende perspectieven: die van de politie, de onderzoeksleiders, verschillende slachtoffers en ook de daders.

Zeer nauwgezet: van uur tot uur, soms zelfs van minuut tot minuut. De focus ligt op drie vragen. Wie zijn de daders? Waar zijn ze? Zijn er nog meer bommen?

Ongekende saamhorigheid

De film volgt het feitelijke verloop, met uitzondering van de fictie(hoofd)rol van politieagent Tommy Saunders (gespeeld door de belijdend katholiek Mark Wahlberg). Deze is vermoedelijk toegevoegd om het verhaal wat consistenter te maken (Saunders is wonderlijk genoeg bij ieder essentieel moment aanwezig).

De vraag is of dit nodig was. De kracht van Patriots Day zit in de daadkracht en toewijding van de burgers, die de professionals helpen, de eerste medische hulp verlenen, hun mobiele telefoons beschikbaar stellen voor eventueel relevante beelden, alert zijn en een ongekende saamhorigheid tonen.

Ambassadeurs van vrede

De daders wilden verdeeldheid zaaien, maar hun wandaden leidden enkel tot verbinding. “Wij zijn geen slachtoffers van geweld, maar ambassadeurs van vrede en liefde”, aldus een daadwerkelijke getuige aan het einde van de film. Dit gaat misschien ver, maar duidt wel het belang van de film Patriots Day.

Film: Patriots Day (2016), Verenigde Staten, 133 min. Regie: Peter Berg, met o.a. Mark Wahlberg, Kevin Bacon en John Goodman.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.