Inmiddels is hij 83 jaar, vermaard regisseur en scenarioschrijver Woody Allen. Een mooie leeftijd om met A rainy day in New York zijn vijftigste film op het witte doek te zien verschijnen. Toch verliep dat traject alles behalve soepel.
Allen wordt ervan beschuldigd zijn adoptiedochter 25 jaar geleden onzedelijk te hebben betast. Hoewel er geen bewijs is gevonden en er geen veroordeling heeft plaatsgevonden, wordt dit de filmregisseur in het huidige #MeToo-tijdperk zwaar aangerekend.
Financier Amazon besloot de film op de plank te laten liggen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In verschillende Europese landen echter, is A rainy day… nu wel verschenen. Het blijkt een typische Allen-film te zijn, vol melancholische beelden van zijn zo geliefde New York.
Het verhaal is tamelijk dun. De irritante wijsneus Gatsby en de neurotische Ashleigh studeren aan hetzelfde college. Wanneer Ashleigh voor de schoolkrant een beroemd regisseur mag interviewen in New York, ziet Gatsby hierin de perfecte kans om zijn vriendinnetje alle vermaarde plekken van zijn geliefde geboortestad te laten zien.
Eenmaal aangekomen echter, scheiden om allerlei redenen al snel hun wegen. Ashleigh wordt door de regisseur meegevraagd naar een screening, waarop een reeks andere onvoorziene ontmoetingen volgt. Gatsby intussen dwaalt wat stuurloos door de voor hem zo bekende straten en beleeft zijn eigen avonturen. Ondertussen regent het pijpenstelen.
Dit alles klinkt bijzonder Woody Allen-achtig. Al in zijn vermaarde film Manhattan uit 1979 liet de regisseur actrice Diane Keaton door de natte metropool rennen. Als zo vaak in zijn werk is A rainy day in New York een ode aan zijn eigen geboortestad.
Daar waar hij vroeger vaak zelf de hoofdrol speelde, heeft hij nu in de jonge acteur Thimothée Chalamet een perfecte, even excentrieke vervanger gevonden. Stokpaardjes van Allen als romances met een groot leeftijdsverschil en onzekerheid over partnerkeuzes passeren. Toch is A rainy day in New York buitengewoon lichtvoetig en onderstreept de film ‘de eigen agenda’ van de stad New York.
De meest recente Allen wordt gematigd positief ontvangen. ‘Vloeiend en frivool, maar geen meesterwerk’, zo stellen veel critici terecht. Een alleszins acceptabel oordeel voor een verketterde hoogbejaarde, zo lijkt me. En Woody Allen zelf? Die is in Spanje onverstoorbaar film nummer 51 aan het draaien.
Film: A rainy day in New York (2019), Verenigde Staten, 92 min. Regie: Woody Allen, met o.a. Thimothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez en Jude Law.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.