fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Alladin

Hettie van der Ven 13 juni 2019
image

Disney heeft een nieuwe, uiterst rendabele inkomstenbron aangeboord. Het bedrijf steekt zijn gelauwerde, veelal decennia oude animatiefilms in een nieuw live-action remake-jasje. Zo waren daar recentelijk al Beauty and the Beast en Dumbo en in het najaar volgt The Lion King.

Straatschoffie

Nu is daar eerst Aladdin, gebaseerd op het animatiesucces uit 1992. Het verhaal, oorspronkelijk afkomstig uit de eeuwenoude Arabische vertellingen van Duizend-en-één-nacht is welbekend en in de nieuwe versie relatief ongewijzigd ten opzichte van het origineel.

Alles draait nog steeds om straatschoffie Aladdin, die in het chaotische straatleven van de fictieve stad Agrabah samen met zijn trouwe volgeling – aandoenlijk en slim aapje Agu – in leven probeert te blijven. Hij ontmoet prinses Jasmine, die incognito de wereld buiten de muren van het paleis verkent.

Jasmine is stukken geëmancipeerder

Wat volgt, is bekend: de uiterst valse en op macht beluste Jafar (die wordt gespeeld door de Nederlandse acteur met Tunesische roots Marwan Kenzari) treedt voor het voetlicht. Hij sleept Aladdin mee naar een geheime grot om daar de magische olielamp te vinden waarin zich een blauwe geest (Will Smith in hoogsteigen persoon) schuilhoudt.

Door over de lamp te wrijven kunnen drie wensen worden vervuld die Aladdin – uiteraard – wil inzetten voor het goede, terwijl Jafar algehele wereldmacht nastreeft. Tot zover geen verrassingen.

Alle karakters zijn grotendeels onveranderd gebleven ten opzichte van de 1992-versie, alleen Jasmine is stukken geëmancipeerder geworden. Ze wil zelf haar vader opvolgen en de nieuwe sultan worden en mag haar frustraties en dromen uiten in het nieuw toegevoegde lied ‘Speechless’. Wat stereotypen zoals Arabieren met haakneuzen zijn ook verleden tijd.

Altijd een boodschap van hoop

In Aladdin anno nu is een fictieve sprookjeswereld gecreëerd met daarin invloeden uit alle werelddelen, vrij van politieke, religieuze of culturele statements. Het overrompelende, magische gevoel dat de 27 jaar oude animatie destijds wellicht bij u teweeg bracht (mede dankzij een improviserende Robin Williams als geest) is niet meer, maar kan met deze Aladdin misschien wel weer bij uw kinderen worden opgeroepen.

Kleurrijke werelden scheppen die bijna ontploffen aan charmante details, vol zoete liedjes, met zo af en toe een bombastische massascène en altijd een boodschap vol hoop: Disney kan het als geen ander, zowel in animatie als met echte acteurs. Ieder zal zijn voorkeur hebben, maar ook deze Aladdin biedt weer uitstekend vermaak voor jong en oud.

Film: Aladdin (2019), Verenigde Staten, 128 min. Regie: Guy Ritchie, met o.a. Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott en Marwan Kenzari.