fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

An unexpected love

Hettie van der Ven 24 oktober 2019
image

“Het zit erop. We hebben het goed gedaan.” Letterlijk deze woorden spreken Marcos en Ana – beide vijftigers en al 25 jaar gelukkig getrouwd – uit wanneer hun enige kind Luciano het huis uit gaat om vanuit Buenos Aires in Spanje te gaan studeren.

Nagenoeg in de daaropvolgende scène hangt psychologe Ana weemoedig boven de babyfoto’s van haar zoon. ‘Lege Nest Syndroom’, zo staat er zo’n beetje in neonletters boven haar hoofd te knipperen. Professor in de literatuur Marcos is ook zoekende. “Als je echt wilt schrijven, draai er dan niet omheen. En dit geldt ook voor het leven”, zo houdt hij zijn studenten voor.

Worsteling met levensvragen

Het stel voelt zich nog jong en worstelt met levensvragen. Wat kan er nog? Ligt er nog een leven voor ons? Waarom is die gedachte zo beangstigend? Ze hebben nog best plezier samen, dat wel. Bijvoorbeeld wanneer ze geblinddoekt hun geliefde empanadas proeven, op zoek naar de lekkerste.

Toch besluiten Marcos en Ana uit elkaar te gaan. Alles beter dan stil blijven staan in hun vertrouwde wereldje, een ‘saai mens’ worden en wachten op het grootouderschap.

Alle clichés uit de kast

Vervolgens komen alle clichés uit de kast in An unexpected love. Ana gaat weer roken, bezoekt hippe clubs en neemt een tatoeage. Marcos leeft zich uit op een spelcomputer. Natuurlijk storten ze zich allebei in nieuwe, kortstondige relaties.

Hoewel ze uitspreken weer alleen te willen zijn, is het onvermogen om dat ook daadwerkelijk te zijn zo groot, dat ze direct en voortdurend gezelschap zoeken. Ongetwijfeld herkenbaar voor velen, maar misschien niet het meest originele uitgangspunt voor een film.

Waarderen wat je hebt

Toch boeit An unexpected love. Met ruim twee uur wordt er alle tijd genomen om mee te kijken met het proces van zowel Marcos als Ana. Natuurlijk is het fijn dat hiervoor twee van de beste Argentijnse acteurs zijn gestrikt die aan elkaar gewaagd zijn.

En wat ontdekken ze? Vermeende vrijheid creëren en gewoontes van tientallen jaar doorbreken, leidt niet automatisch tot een zorgeloos leven waar je huppelend doorheen dartelt. En niet iedereen houdt van empanadas, ook dat. Iets met waarderen en koesteren wat je hebt misschien? Geen baanbrekend inzicht, maar wel iets dat je mogelijk zelf moet ervaren om het ook te geloven. ‘Onverwachte’ liefde blijkt dan verrassend dichtbij te vinden.

Film: An unexpected love (2018), Argentinië, 136 min. Regie: Juan Vera, met o.a. Ricardo Darín en Mercedes Morán

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.