Het staat prominent vermeld op de filmposter van Ballon: ‘gebaseerd op een waargebeurd verhaal’. Ongetwijfeld woorden die de bezoekersaantallen doen stijgen. Soms is de vermelding ook broodnodig, want anders zal het verhaal in kwestie als ongeloofwaardig van tafel worden geveegd.
Dit geldt ongetwijfeld ook voor Ballon, dat het verhaal van de ‘meest spectaculaire ontsnapping tijdens de Koude Oorlog’ – jawel, ook een tekst op de poster – vertelt in een thriller van ruim twee uur.
Het verhaal is ook absoluut ongelofelijk, heldhaftig en spannend. De gezinnen Wetzel en Strelzyk leven in 1979 als buren in het Oost-Duitse Thüringen. Uit onvrede met het opgelegde socialistische beleid en uit verlangen naar een vrij leven zonder beperkingen bedenken ze een manier om van Oost naar West te vluchten: per zelfgebouwde luchtballon.
Een totaal bizar en onverantwoord plan, zeker wanneer je je realiseert dat tussen 1961 en 1989 ruim 75.000 Oost-Duitsers werden gearresteerd na mislukte vluchtpogingen.
Nadat een eerste vlucht van een van de families mislukt en de Stasi lucht krijgt van de plannen, ontstaat er een race tegen de klok. Terwijl in de kelder op oude naaimachines lappen stof aan elkaar worden genaaid tot een ballon van 1245 vierkante meter (die uiteindelijk 28 minuten vloog en 18 kilometer aflegde op tweeduizend meter hoogte) intensiveert de Stasi de klopjacht op beide gezinnen.
Dat de missie-des-doods op het nippertje slaagt, is welbekend en kreeg destijds alle aandacht in de media.
Als kijker blijf je met veel vragen zitten. Wat bezielde de ouders om hun kleine kinderen aan zo’n immens risico bloot te stellen en weg te gaan van familie, banen en een verre van ideaal maar relatief veilig leven? Wat gebeurde er met hen na aankomt in het Westen? Hier wordt geen aandacht aan besteed: een enorme gemiste kans.
Al in 1982 werd dit verhaal door Hollywood verfilmd onder de naam Border Crossing. Regisseur Michael Herbig, die eerder voornamelijk komische producties maakte, wilde het verhaal per se met Duitse acteurs vertellen.
In het nogmaals voor het voetlicht brengen van een uiterst filmisch verhaal op een manier die je twee uur op het absolute puntje van de stoel laat zitten, is hij uitstekend geslaagd. De achterdocht, onrust en angst zijn continu voelbaar. Wie op verdiepend historisch perspectief hoopt, evenals op psychologische gelaagdheid, komt enigszins bedrogen uit.
Film: Ballon (2018), Duitsland, 125 min. Regie: Michael Bully Herbig, met o.a. Friedrich Mücke, Karoline Schuch en David Kross.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.