<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Dark Waters

Hettie van der Ven 13 februari 2020
image

Advocaat Robert Bilott is net partner geworden bij het prestigieuze kantoor waarvoor hij werkt, dat veelal grote chemiebedrijven vertegenwoordigt. Tijdens een vergadering stormt een boer in werkkloffie het kantoor binnen met een grote doos videobanden in zijn handen.

“Bewijsmateriaal”, zo stelt de boer. Zijn koeien overlijden op grote schaal en zijn oogst mislukt. Hij wijt dit aan de stortplaats naast zijn terrein, waarop chemiemultinational DuPont afval verwerkt. Bilott, evenals de boer afkomstig uit West Virginia, besluit hem te helpen en verwacht tot een snelle schikking te kunnen komen. Het is dan 1998.

David tegen Goliat

Als een ware David trekt Bilott onvermoeibaar ten strijde tegen Goliat DuPont. Wat blijkt? Het concern gebruikt sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw willens en wetens het chemisch middel PFOA, dat onder andere wordt gebruikt voor de antiaanbaklaag in pannen. Een middel, zo blijkt, dat levensgevaarlijk is voor mens, dier en milieu.

Jarenlang wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat vele soorten kanker en talloze sterfgevallen een direct verband hebben met het onafbreekbare PFOA. Met dank aan de extreme volharding (en obsessie) van klokkenluider Bilott, die dit boven water kreeg maar daarvoor een hoge prijs betaalde.

Opvallend sobere stijl

Hoofdrolspeler en medeproducent Mark Ruffalo (vooral bekend als vertolker van de superheld Hulk!) nam het initiatief voor Dark Waters nadat hij een artikel uit 2016 in The New York Times las: ‘The lawyer who became DuPont’s worst nightmare’ – de advocaat die DuPonts ergste nachtmerrie werd.

Samen met regisseur Todd Heynes koos Ruffalo voor een opvallend sobere stijl om het belangrijke verhaal te vertellen. Die stijl werkt. Als kijker wind je je hoe langer hoe meer op over het enorme onrecht en de ongelijke strijd tussen – uiteindelijk toch weer – rijk en arm. “Het systeem is verrot. Een boer met alleen maar lagere school vertelde me dat lang geleden al”, verzucht Bilott op een gegeven moment.

Een treurig feit

Nu, meer dan twintig jaar later, slepen duizenden schadezaken tegen DuPont zich nog altijd voort en het bedrijf heeft al vele honderden miljoenen aan schikkinggelden uitgekeerd. Maar DuPont bestaat nog steeds en verdient wereldwijd nog altijd miljarden dollars met het gebruik van ongereguleerde chemicaliën.

De vasthoudendheid en de uiteindelijke resultaten van Bilott zijn hoopgevend, maar uiteindelijk benadrukt Dark Waters toch vooral een treurig feit: de macht van het grote geld is (nagenoeg?) onaantastbaar en puur kwaadaardig.

Film: Dark Waters (2019), Verenigde Staten, 126 min. Regie: Todd Heynes, met o.a. Mark Ruffalo en Anne Hathaway.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.