fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Downton Abbey

Hettie van der Ven 26 september 2019
image

Het brengt onvermijdelijk een stevig afbreukrisico met zich mee. Een televisieserie die zeer succesvol was en overladen is met prijzen naar het witte doek brengen. Toch durfden de makers van de Britse serie Downton Abbey zich hier met de gelijknamige film aan te wagen.

Voor de enkeling die niet op de hoogte is: Van 2010-2015 werd zes seizoenen lang het wel en wee van de welgestelde familie Crawley in en rondom hun statige landhuis Downton Abbey op het Engelse platteland uit de doeken gedaan.

Vaste waarden zijn gebleven

Tijd van handeling: Het begin van de twintigste eeuw. Een periode waarin stand- en statusverschillen nog een grote rol spelen. Veel groots drama verzekerd, zoals dat ook hoort in een met zorg gemaakt kostuumdrama, waarin het kleurrijke personeel downstairs tenminste zoveel aandacht krijgt als de adellijke telgen upstairs.

Wat heel sterk is: de film gaat niet sleutelen aan de vaste waarden die zich in de serie hebben bewezen. Veel geliefde acteurs komen terug, de scenarioschrijver is dezelfde en natuurlijk komt het prachtige landhuis (nóg fraaier op groot doek) in alle glorie naar voren. Wat is er dan anders? Het is 1927 en er komt hoog bezoek langs: de koning en koningin plus entourage. Een perfecte kapstok om nog eens lekker twee uur door te kakelen en konkelen.

Dieptoegewijde fans

Downton Abbey kent diep toegewijde fans. Daarnaast zijn er mensen die gruwelen van zoveel opgepoetst ‘gedoe’. Binnen de KN-gelederen zijn beide ‘kampen’ vertegenwoordigd. Redactiecoördinator Susanne Kurstjens – zelfbenoemd ‘Downton-fanaat’ – zag alle seizoenen van de serie en had de première al maandenlang in haar agenda staan. “Het was genieten om nog even twee hele uren cadeau te krijgen. Een heerlijke avond voor fans. Ik keek met weemoed naar de aftiteling.”

Dan ondergetekende. Ik heb een vrij hardnekkige afkeer van Brits kostuumdrama. Te veel intrige en te veel drama over niks, zo vind ik, enigszins ongenuanceerd. Ik vrees dat mijn mening na het zien van Downton Abbey niet veranderd is.

Onvergetelijke oneliners

Desalniettemin heb ik wel genoten van het fraaie tijdsbeeld, de prachtige shots en de aandacht voor details. Over één aspect zijn Susanne en ik het in ieder geval roerend eens: de oneliners van Maggie Smith (84!) als de vinnige Violet Crawley zijn onvergetelijk.

Oordeel verder vooral zelf: met grote liefde of met gezonde weerstand. Op de vraag hoe het de Crawleys verder zal vergaan, citeer ik de slotwoorden van de film: “We zullen zien”.

Film: Downton Abbey (2019), Groot-Brittannië, 122 min. Regie: Michael Engler, met o.a. Michelle Dockery, Maggie Smith en Allen Leech