<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Fahim

Hettie van der Ven 26 november 2020
image

In de eerste scènes van Fahim wordt de politieke en maatschappelijke context van het waargebeurde verhaal geschetst. Na de beelden van gewelddadige protesten in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, wordt in een paar scènes duidelijk gemaakt dat vader Nura opgepakt dreigt te worden en zijn gezin dus in gevaar is.

Intussen weet de achtjarige Fahim op straat iedere schaakpartij te winnen. De twee vluchten naar Frankrijk. “Om een echte grootmeester te ontmoeten”, zo wordt Fahim voorgehouden, maar de ware reden is vele malen schrijnender.

Cultuurverschillen

Vader en zoon belanden in een chaotisch asielzoekerscentrum. Naarmate de maanden verstrijken gaat Fahim naar school, leert hij in razend tempo Frans spreken en wordt hij opgenomen in het schaakklasje van de ooit veelbelovende schaker Sylvain.

Nura daarentegen krijgt het Frans maar niet onder de knie, kan geen baan vinden (op straat verkoopt hij wanhopig rozen en Eiffeltorentjes van plastic), loopt vast in alle procedures en wordt bedonderd door zijn tolk. De komische situaties die in Fahim vanuit cultuurverschillen ontstaan, doen soms denken aan het veel sterkere Intouchables uit 2011.

Pijnlijk feit

Eigenlijk vertelt Fahim twee verhalen. Enerzijds een aangenaam maar weinig diepgravend feelgood-avontuur van een jong schaaktalent en zijn norse leraar (een charmante rol van Gérard Depardieu) die steeds nader tot elkaar komen. Anderzijds een schrijnend, maatschappijkritisch betoog over onrecht en willekeur binnen de migratieregelgeving.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zo toont Fahim weinig verhullend de armoedige tentenkampen voor vluchtelingen in de buitenwijken van Parijs. De dag dat Fahim in Marseille nationaal kampioen schaken tot twaalf jaar wordt, is ook de dag dat zijn vader wordt uitgezet. Tot de Franse premier zich persoonlijk met de zaak bemoeit. Want natuurlijk is er voor kampioenen of uitzonderlijke talenten wel plaats in Frankrijk. Een pijnlijk feit.

Bittere nasmaak

Is Frankrijk daadwerkelijk het land van de rechten van de mens of slechts een land van de Verklaring van de Rechten van de Mens, is de vraag die klinkt. Het verhaal van Fahim en zijn familie loopt goed af. In 2015 is het gezin in Frankrijk herenigd.

De meeste verhalen echter, waar minder aandacht voor is, kennen een ander einde. Fahim is daarmee een wat schizofrene film. Een film waarin de lach zeker aanwezig is, maar de traan voor een hardnekkig bittere nasmaak zorgt.

Film: Fahim (2019), Frankrijk, 107 min. Regie: Pierre-François Martin-Laval, met o.a. Assad Ahmed en Gérard Depardieu.

Fahim is tegen betaling thuis te bekijken via het online platform picl.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.