fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

1917

Hettie van der Ven 23 januari 2020
image

Een overweldigende filmervaring. Dat predicaat is met recht van toepassing op 1917. Na het zien van het epos over een onmogelijke missie tussen de loopgraven en de frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog kom je waarschijnlijk verdoofd en overdonderd de bioscoop uit.

1917 biedt een onvergetelijke kijkervaring. Niet vanwege de complexe plot, maar puur als cinematografisch hoogstandje.

Onmogelijke opdracht

Het verhaal begint op een Frans heideveld tijdens een lenteochtend. De twee jonge Britse soldaten Blake en Schofield doen net even een dutje wanneer hun sergeant ze roept. Blake krijgt een levensgevaarlijke opdracht toegewezen omdat hij goed is in kaart lezen. Hij kiest Schofield als zijn metgezel, omdat die op dat moment in de buurt is. De enorme willekeur wordt direct al duidelijk.

Het duo moet zich via de loopgraven en een stuk niemandsland naar de frontlinie begeven. Daar moeten ze aan de Britse bevelhebbers doorgeven dat een geplande aanval moet worden afgeblazen, omdat alles wijst op een Duitse valstrik.

Helletocht

De telefoonlijnen werken niet meer. Ruim zestienhonderd levens – waaronder dat van Blakes oudere broer – staan op het spel met het al dan niet slagen van de onmogelijke opdracht van de twee. Jongens zijn het nog, geen helden.

Een helletocht volgt. Rottende lijken door ratten omgeven, lijken in het prikkeldraad, opgezwollen lijken in het water, smeulende vlaktes, platgebombardeerde dorpen, grauwe vlaktes: Blake en Schofield passeren het allemaal. Het zijn de willekeur en de wanhoop die onverbiddelijk in beeld worden gebracht.

Op de huid

Hiervoor gebruikt regisseur Sam Mendes (American Beauty, 007-films Skyfall en Spectre) ogenschijnlijk maar één take. (In werkelijkheid zijn het er een paar, maar dat doet er niet zo toe).

Dit heeft als effect dat je als kijker als een soort derde soldaat op de huid van de twee hoofdpersonen zit en met hun mee rent, valt en vecht.

Geluk en toeval

Centrale vraag: Wat betekent het om je op te offeren voor mensen die je niet kent en voor iets, dat groter is dan jezelf? 1917 maakt je bewust van het grote geluk om op te groeien in vredestijd.

De film is opgedragen aan korporaal Alfred H. Mendes, de grootvader van de regisseur. “Ik herinner me dat opa nooit vertelde over heldendom en moed, maar over geluk en toeval.” Om nooit te vergeten.

Film: 1917 (2019), Groot-Brittannië/Verenigde Staten, 119 min. Regie: Sam Mendes, met o.a. Dean-Charles Chapman, George MaxKay, Colin Firth, Benedict Cumberbatch