fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Hope Gap

Hettie van der Ven 3 september 2020
image

Een rommelig, gezellig huis waarin iedereen en alles een eigen plekje heeft. Gezamenlijke herinneringen zijn overal zichtbaar. Er heerst vertrouwde stilte, waarin de een als vanzelfsprekend een kopje thee toeschuift naar de ander.

Grace en Edward zijn bijna dertig jaar getrouwd en leven een rustig leven in Hope Gap, een klein plaatsje aan de Engelse klifkust. Ondanks het lange huwelijk hebben de twee heel verschillende dromen, ideeën en idealen. Dat blijkt al uit de invulling van hun vrije tijd: Grace verzamelt poëzie terwijl Edward feiten op Wikipedia checkt en corrigeert. De uiteenlopende karakters botsen regelmatig.

Levens op zijn kop

Hun enige kind, de alleenstaande ICT’er Jamie, is al lang volwassen en komt zelden thuis. Tot Edward hem opeens dringend vraagt om langs te komen voor de zondagse lunch. Dit blijkt niet zonder reden. Hij heeft een andere vrouw leren kennen en wil scheiden van Grace.

Dit deelt hij plompverloren mede vlak nadat Grace uit de kerk komt, om na een half uur ook daadwerkelijk te vertrekken. Zijn koffer stond al klaar. Jamie is opgetrommeld zodat Grace niet alleen is na het schokkende nieuws. Drie levens staan op z’n kop, een ogenschijnlijk harmonieus gezin is niet meer. Wat een ellende.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Boodschappenjongen

Grace uit haar verdriet en wanhoop al tierend en razend. Ze koopt een pup die ze – grappig maar ook treurig – Eddie noemt, om ongegeneerd tegen te commanderen. Edward daarentegen is rustig, bijna emotieloos.

Beiden gebruiken ze Jamie als boodschappenjongen en precies dat is wat Hope Gap het meest treurig maakt. De jongeman houdt van alle twee zijn ouders en vraagt zich af waar de liefde is gebleven waaruit hij is voortgekomen. Hope Gap trekt partij voor Grace noch Edward. Duidelijk is dat Jamie het grootste slachtoffer is.

Zeer intens spel

Hope Gap – de beelden van de prachtige kliffen symboliseren overduidelijk een op de klippen gelopen huwelijk – is gebaseerd op een toneelstuk uit 1999 van William Nicholson, nu de filmregisseur. Dat is te merken.

Het drama bestaat grotendeels uit dialogen – rijke volzinnen vliegen je als kijker om de oren – en veel scènes vinden binnenshuis plaats. De drie topacteurs die de hoofdrollen vertolken, spelen zeer intens. Samen weten ze van het zeer verdrietige verhaal toch tot een boeiend schouwspel te maken.

Film: Hope Gap (2019), Groot-Brittannië, 101 min. Regie: William Nicholson met o.a. Annette Bening, Bill Nighy en Josh O’Conner.