<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Kajillionaire

Hettie van der Ven 22 oktober 2020
image

De 26-jarige Old Dolio heeft behalve een opmerkelijke naam ook een wonderlijk leven. Samen met haar ouders Theresa en Robert vormt ze een clubje zwendelaars die in hun levensonderhoud voorzien door klunzige oplichtingsacties te bedenken en uit te voeren.

Postvakjes in een postkantoor leeghalen bijvoorbeeld (met als ‘opbrengst’ een knuffel en een stropdas), of onterecht ‘verloren’ bagage claimen op een vliegveld.

De maatschappij is ‘nep’

Ze wonen in een volstrekt troosteloos kantoorpand in een buitenwijk van Los Angeles. Boven hen zit een zeepfabriek waardoor er met regelmaat grote hoeveelheden roze schuim door het plafond sijpelen. Als klein team van bandieten vormt het trio een hechte eenheid, maar als gezin geenszins.

Old Dolio is van kinds af aan het verwerpelijke van kapitalisme en ‘de Amerikaanse droom’ voorgehouden. De maatschappij is ‘nep’ en daar moet je vooral geen onderdeel van uit willen maken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ze is als kind nooit naar school geweest en kan beter handtekeningen vervalsen dan schrijven. Ook lijkt ze zich permanent te verstoppen achter een enorme hoeveelheid sluik haar en in een trainingspak dat vijf maten te groot is.

Worstelen met gevoelens

Wanneer de familie tijdens het uitvoeren van weer een duister projectje de vrolijke en positieve Melanie tegen het lijf loopt, verandert alles. Old Dolio hunkert naar aandacht en liefkozingen zo blijkt, evenals naar simpele dingen als een ontbijt met warme pannenkoeken en feestelijk ingepakte cadeautjes.

Regisseur en schrijfster van Kajillionaire is Miranda July, die eveneens aan de weg timmert als schrijfster en beeldend kunstenaar. In al haar werk staat het verlangen naar echt contact centraal. In die zoektocht staan bij July vaak personages centraal die juist worstelen met het uiten van hun gevoelens. Old Dolio en haar ouders zijn daar ronduit extreme voorbeelden van.

Vreemde relatie tot rijkdom

Het enigszins onuitspreekbare Kajillionaire is het woord dat Amerikaanse kinderen als grap soms gebruiken als naam voor de extreem rijken. Het is een samentrekking van Ka-ching (het geluid van een ouderwetse kassa), gecombineerd met billion of trillion.

Een logische titelkeuze, zo vertelt July in een interview, omdat de film gaat over mensen met een vreemde relatie tot rijkdom en bezit. Daar waar Theresa en Robert hardnekkig in hun gecreëerde wereldje blijven hangen, ontdekt Old Dolio met dank aan Melanie stap voor stap dat het leven meer te bieden heeft.

Film: Kajillionaire (2020), Verenigde Staten, 104 min. Regie: Miranda July, met o.a. Evan Rachel Wood, Debra Winger en Richard Jenkins

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.