<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Kapsalon Romy

Hettie van der Ven 22 oktober 2019
image

Een familiefilm over Alzheimer maken. Ga er maar aanstaan. Toch durfden maaksters Tamara Bos (scenario) en Mischa Kamp (regie) het aan.

Het duo heeft een behoorlijke staat van dienst. Bos schreef eerder het script van Minoes en Kamp regisseerde het succesvolle Het paard van Sinterklaas. En dan nu Kapsalon Romy, naar het gelijknamige kinderboek van Bos.

Oude mensen

De stoere tienjarige Romy moet na schooltijd naar haar oma toe, omdat haar moeder dagelijks in een truckerscafé werkt. Oma Stine echter, zit niet liefdevol met thee en koekjes op haar kleinkind te wachten. Ze runt op haar 69e nog een kapperszaak.

Romy wordt zonder pardon naar zolder gestuurd om daar wat rond te hangen en met poes Jens te spelen. “Ik moet elke dag naar een kapsalon voor oude mensen”, zo verzucht het meisje.

Vreemd gedrag

Ze merkt al snel dat oma Stine zich steeds vaker vreemd gedraagt. Ze begrijpt het kassasysteem niet meer, er ligt een boek in de koelkast en ze biedt volwassenen lolly’s aan. “Dat hoofd van mij, goed dat het vast zit”, verzucht oma.

Romy ziet dat het niet goed gaat en ze probeert zoveel mogelijk te helpen. Oma realiseert zich de noodzaak daarvan en het duo groeit naar elkaar toe. Oma kan steeds minder, Romy leert steeds meer. Of zoals het meisje zegt: “Oma past op mij, en ik een beetje op haar.”

Gekke oma

Soms is het ook wel leuk, zo’n gekke oma, want dan krijgt Romy opeens een dure telefoon cadeau of gaan ze samen in een chique hotel slapen, maar steeds vaker staat de van oorsprong Deense Stine naar een schilderij uit haar jeugd te staren. “Eigenlijk wil oma in dat schilderij zijn.”

Terwijl Margot, moeder van Romy en dochter van Stine, vooral problemen ziet, ziet Romy oplossingen en bedenkt ze een avontuurlijk plan.

Aangenaam lichtvoetig

Met een volstrekt onervaren, ‘van straat geplukt’ meisje in de hoofdrol en daar tegenover de ervaren en hartveroverende Beppie Melissen heeft Kapsalon Romy niks gekunstelds. In ongecompliceerde dialogen komen schrijnende situaties open en eerlijk aan de orde. Het perspectief van Romy wordt constant gevolgd.

Wellicht hierdoor blijft de film aangenaam lichtvoetig zonder oppervlakkig te zijn. Kapsalon Romy geeft een mooi beeld van drie generaties. Felle kleuren en ‘eind-goed-al-goed’ ontbreken, maar de film ontroert en geeft inzicht in een fatale ziekte, zowel aan kinderen als aan volwassenen.

Film: Kapsalon Romy (2019), Nederland, 92 min. Regie: Mischa Kamp, met o.a. Vita Heijmen, Beppie Melissen en Noortje Herlaar

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.