fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Lara

Hettie van der Ven 15 oktober 2020
image

Een volwassene die de eigen – niet uitgekomen – dromen, ambities en idealen projecteert op of zelfs oplegt aan zijn of haar kind: het is een pijnlijke situatie, maar alles behalve een unieke. Niet in het echte leven en dus ook niet ‘in de film’: er zijn verschillende drama’s over dit thema gemaakt. Lara is hier ook onder te scharen, en is een boeiende, knap gemaakte uitvoering.

Wanhoopsdaad

De film speelt in hartje Berlijn en volgt een dag uit het leven van Lara. Haar verjaardag nog wel, Lara is zestig geworden. Bovendien is het ook nog de dag waarop haar zoon Victor als pianist voor de eerste keer in première gaat met een eigen compositie. Lara is hiervoor echter niet uitgenodigd. Victor mijdt al langere tijd alle contact met zijn moeder en woont bij zijn oma.

Als een soort opstandige wanhoopsdaad koopt Lara alle 22 kaarten die nog voor het concert beschikbaar zijn. Ze deelt die uit: aan de buurman, de pianoleraar, ex-collega’s bij de gemeente, een conservatoriumstudent, een vrouw die haar complimenteert met haar jas en uiteindelijk aan volslagen onbekenden.

Onaardige vrouw

Aan de hand van de ontmoetingen die hiermee gepaard gaan, leer je als kijker de complexe, onaardige en regelmatig zelfs ronduit gemene Lara steeds beter kennen. Ze ontmoet Victors vriendin en breekt wanneer ze de kans krijgt bruut de strijkstok van haar viool doormidden. Een jonge pianoleerling op het conservatorium meldt ze terloops dat trompet wellicht toch een betere keuze was geweest.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ze presteert het zelfs om kort voor de première de kwaliteit van Victors stuk in twijfel te trekken en hem dit onverbloemd te melden. Dit terwijl hij, net als een kind, niets liever wil dan de goedkeuring van zijn moeder. Lara, zelf waanzinnig ambitieus, lijkt niet te kunnen verkroppen dat haar zoon wel succesvol is.

Intrigerende karakterstudie

Als personage is Lara fascinerend om te volgen, met dank aan de in Duitsland vermaarde actrice Corinna Herfouch. We zien haar ronddolen en krijgen een hekel aan haar, maar ook medelijden mét haar. Ze is een leven lang keihard geweest, voor iedereen om haar heen én voor zichzelf.

Als resultaat daarvan staat ze nu helemaal alleen. De vele ontmoetingen maken beetje bij beetje duidelijk welke pijn ze met zich meedraagt. Lara is een intrigerende karakterstudie van een verloren leven.

Film: Lara (2019), Duitsland, 98 min. Regie: Jan-Ole Gerster, met o.a. Corinna Herfouch en Tom Schilling.