<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Little Women

Hettie van der Ven 20 februari 2020
image

Wat kan er nog verrassend zijn aan een 150 jaar oud verhaal dat voor de zesde keer verfilmd wordt? Het klinkt als een heilloze exercitie.

Des te knapper is het resultaat dat de nog jonge regisseur Greta Gerwig de wereld toont: de 2020-versie van Little Women is in niks een stoffig en uitgekauwd kostuumdrama. De film bruist en sprankelt en laat zien dat sommige klassiekers met recht tijdloos genoemd mogen worden.

Vier zussen

Om het geheugen even op te frissen: Louisa May Alcott schreef het verhaal over de vier gezusters March die opgroeien in een warm gezin ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. De jongensachtige en vrijgevochten Jo werkt hard aan de door haar zo gewenste schrijfcarrière, een worsteling die de rode draad van de film vormt.

Meg droomt ervan om actrice te worden maar kiest voor een huwelijk met veel liefde maar weinig geld, de introverte Beth is het gelukkigst achter de piano en Amy verkent haar talenten als schilderes maar stelt ook dat je als vrouw geen geld kunt verdienen.

Trouw zijn aan je dromen

Zie hier de belangrijkste thema’s van Little Women in een notendop: onafhankelijkheid, zelfbeschikking en al dan niet trouw kunnen en durven zijn aan je dromen.

De openingsscène zet de negentiende-eeuwse tijdsgeest perfect neer: Jo probeert haar manuscript te verkopen aan een uitgever, maar die wil er pas iets van weten wanneer het vrouwelijke hoofdpersonage trouwt . Of sterft, dat mag ook. Meer opties zijn er niet.

Dynamische film

De – misschien wel eerste feministische – roman verscheen oorspronkelijk in twee delen onder de titels Onder moeders vleugels (over de tienerjaren van het viertal) en Op eigen wieken, dat zeven jaar later speelt.

Gerwig husselt deze tweedeling in tijd door elkaar, wat de dynamiek van het verhaal enorm ten goede komt. De waanzinnige cast, waaronder een amusante Meryl Streep als nuffige aunt March, (“Ik hoef niet te trouwen, ik ben rijk”) doet de rest. Gerwig in een interview: “Ik hoop dat mijn film jonge vrouwen kan inspireren helemaal te gaan voor wat ze écht willen.”

Bijzonder elegant afgestoft

In de ronduit briljante afronding van Little Women komen de karakters van personage Jo en auteur Alcott op subtiele wijze samen tot een einde dat in die tijd misschien wenselijk, maar niet mogelijk was.

Little Women anno 2020 is bijzonder elegant afgestoft: verrukkelijk voor de liefhebber, verrassend voor de scepticus.

Film: Little Women (2019), Verenigde Staten, 135 min. Regie: Greta Gerwig, met o.a. Saoirse Ronan, Emma Watson, Meryl Streep.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.