fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

News of the world

Hettie van der Ven 12 maart 2021
image

‘Voorlezer van het nieuws’: een bijzonder beroep uit vroegere tijden. In News of the world trekt kapitein Jefferson Kyle Kidd in het Texas van 1870 van dorp naar dorp om de veelal analfabete en onwetende burgers in ruil voor een dubbeltje het nieuws uit de kranten voor te lezen. Hij meldt impopulaire politieke ontwikkelingen, maar brengt ook hoopvolle verhalen en grappige anekdotes. Voor Kidd is zijn baan een vorm van boetedoening, omdat hij, vanwege de Amerikaanse burgeroorlog, veel leed en bloedvergieten op zijn geweten heeft. Hij probeert een nog zeer verdeelde bevolking iets van perspectief te bieden in een tijd vol discriminatie en geweld.

Zachtmoedige herder

Kidd is een zachtmoedige herder, een vaderfiguur. Dit wordt al snel duidelijk wanneer hij het tienjarige, hoogblonde meisje Johanna tegen het lijf loopt. Haar Duitse ouders werden vermoord, waarna ze werd opgevoed door indianen, tot ook zij werden uitgemoord. Johanna is dus dubbel wees, spreekt enkel een indianentaal en moet naar verre familie ergens nog verder weg worden gebracht. Niemand voelt zich verantwoordelijk, behalve…

Het opmerkelijke duo van een goedhartige legerkapitein en een verwilderd meisje gaat op weg en zoals het in een heuse western hoort, wordt er achtervolgd, geschoten en gemoord. Dit alles wordt weergegeven tegen een achtergrond van prachtige natuurbeelden. Het tempo is aangenaam traag, het verhaal eenvoudig en Kidd en Johanna worden fantastisch gespeeld door respectievelijk veteraan Tom Hanks en megatalent Helena Zengel uit Duitsland in haar eerste Hollywoodfilm.

Verdeeld land

Maar News of the world is meer dan dat. De film toont een verdeeld land, waarin angst en vreemdelingenhaat regeren. Kidd krijgt van een dorpsleider een ‘nepkrant’ in de hand gedrukt waarin het gewenste nieuws staat dat voorgelezen moet worden. Fake news anno 1870! Regisseur Paul Greengrass (onder meer bekend van de Jason Bourne-films) wilde een western maken in analogie met de tijd waarin we nu leven. Een tijd waarin buren, families en gemeenschappen soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Hoe hoopgevend is het dan dat er een oprecht goed mens passeert die het lef heeft om zich, tegen de conventies van de tijd in, te ontfermen over hulpbehoevenden.

News of the world speelt zich weliswaar af in 1870, maar trekt parallellen met het heden en doet denken aan welbekende, eeuwenoude bronnen. Mooi!

Film: News of the world (2020), Verenigde Staten, 118 min. Regie: Paul Greengrass, met o.a. Tom Hanks en Helena Zengel. Deze film is te zien via Netflix.