fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Rocks

Hettie van der Ven 8 oktober 2020
image

Dansen, roddelen, rondhangen, junkfood eten en vooral heel veel giechelen, dat is wat pubermeiden graag doen. Zo ook de vijftienjarige Rocks en haar vriendinnengroep in een multiculturele volkswijk in Oost-Londen. In hun schooluniform zien ze er min of meer hetzelfde uit, maar hun achtergronden zijn heel verschillend.

Zo is Rocks Brits-Nigeriaans en haar beste vriendin Sumaya komt uit Somalië. Het maakt de meiden niks uit. Ze behandelen elkaar als gelijken. Soms zijn ze gemeen, maar vaker gaan ze voor elkaar door het vuur. Rocks helpt de ene vriendin met wiskunde en de andere met het bijwerken van haar wenkbrauwen.

Alleen

De vader van Rocks (die eigenlijk Shola heet, maar door iedereen Rocks wordt genoemd vanwege haar onverzettelijkheid) is overleden. Ze woont samen met haar moeder en haar zesjarige broertje Emmanuel in een kleine flat.

Op een dag vindt ze een envelop met geld en een briefje van haar moeder: “Ik heb wat tijd voor mezelf nodig.” Rocks staat er alleen voor.

Positief en weerbaar

Ze doet dapper wat nodig is: de boodschappen, het huishouden, een baantje zoeken voor wat extra geld en naar school gaan. Ondertussen beantwoordt ze de vele vragen van haar broertje, variërend van “Bestaan dinosauriërs echt?” tot “Waar is mama?”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Rocks blijft ongelofelijk positief en weerbaar, maar wanneer het geld opraakt en de kinderbescherming lucht van de onhoudbare situatie krijgt, doet ze onverstandige dingen. Begrijpelijk, de last op haar puberschouders is veel te groot. Bovendien vindt ze hulp aanvaarden bijzonder moeilijk.

Geen zwaarmoedig drama

Rocks had gemakkelijk kunnen verzanden in een zwaarmoedig en intens verdrietig drama. Dit is alles behalve het geval, met dank aan regisseur Sarah Gavron en haar grotendeel onervaren groep tieneracteurs.

Gavron betrok de meiden bij de totstandkoming van het scenario en de groepsscènes kwamen grotendeels improviserend tot stand. Met succes, wat deze stralen telkens weer een aanstekelijke, positieve levenslust uit.

Waarde van vriendschap

Als de film één ding duidelijk maakt, is het wel de enorme waarde van vriendschappen, zeker ook op jonge leeftijd, wanneer de maatschappij al hard kan zijn. Rocks vormt een inspiratiebron voor haar vriendinnen. Echte vriendinnen, zo blijkt uit het prachtige einde van de film.

Gelukkig blijven de meiden ook pubers van vijftien: dansend, roddelend, rondhangend en vooral eindeloos giechelend. Rocks ontroert en geeft energie: mooi!

Film: Rocks (2019), Groot-Brittannië, 93 min. Regie: Sarah Gavron, met o.a. Bukky Bakray en Kosar Ali.