fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Tenet

Hettie van der Ven 10 september 2020
image

Deze recensie begint met een wonderlijk advies: probeer niet alles te begrijpen! Die drang zal enkel ten koste gaan van volledige onderdompeling in het grootse visuele spektakel dat Tenet biedt. U hoeft ook niet bang te zijn dat u voor de makkelijkste weg kiest. Zelfs het hoofdpersonage en de redder der wereld kreeg dit advies en nam het ter harte.

Derde Wereldoorlog

Dit gezegd hebbende volgt nu een poging om – kort en begrijpelijk – te omschrijven waar Tenet over gaat. Een Derde Wereldoorlog dreigt, “een nucleaire holocaust, maar dan erger”.

Een zeer onaangename Rus, omringd door grimmige huurlingen, heeft daartoe alle macht in handen. ‘De Protagonist’ (het is blijkbaar niet nodig om de charmante CIA-spion een naam te geven) moet de dreigende ramp onder grote tijdsdruk zien te voorkomen. Tot zover geen uniek gegeven voor een actiethriller.

Hogere tijdtovenarij

Maar Tenet is gemaakt en bedacht door Christopher Nolan (Memento, Inception, Interstellar, Dunkirk) en dan weet je één ding zeker: er gaat gespeeld worden met tijd. Tenet is absoluut hogere tijdtovenarij. Alles draait om inversie: het omgekeerd ervaren van tijd en daarmee van oorzaak en gevolg. “We worden aangevallen door de toekomst”, zo wordt gesteld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een oorlog tussen heden en toekomst dus. Mocht u toevallig in het bezit zijn van een graad in de kwantummechanica, dan zal deze best van pas komen. Nolan liet zich onder meer adviseren door theoretisch-fysicus en Nobelprijswinnaars Kip Thorne en inspireren door kunstenaar M.C. Escher.

Overdonderende filmische hoogstandjes

Resultaat: tweeënhalf uur overdonderende filmische hoogstandjes die zeker gelijkenissen vertonen met James Bond-films. Achtervolgingen in alle mogelijke vervoersmiddelen (die al dan niet voor- of achteruit in de tijd rijden), in het rond vliegende kogels (die al dan niet terug het wapen in vliegen), alles op wisselende locaties in de wereld (waaronder Oslo, India, Tallinn en de Italiaanse Amalfikust).

En dan is er ook nog een blonde dame die gered moet worden door De Protagonist. Geen wonder dus dat er van enige karakterontwikkeling – sowieso niet het handelsmerk van Nolan – geen sprake meer is.

Meer dan de moeite waard

En toch… Hoe onbegrijpelijk en hoe volledig op bravoure gericht dan ook, deze eerste blockbuster in coronatijd (hulde voor het lef om ‘m uit te brengen) is desondanks meer dan de moeite waard. Tenet trekt je voor een paar uur op grootse wijze een andere wereld in en dat is een welkome ervaring in deze tijden.

Film: Tenet (2020), Verenigde Staten/Groot-Brittannië, 150 min. Regie: Christopher Nolan, met o.a. John David Washington, Robert Pattinson en Kenneth Branagh.