fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The last black man in San Francisco

Hettie van der Ven 13 augustus 2020
image

Op iedere hoek en kant een hip koffietentje, heringerichte industriële panden en huizen of appartementen die enkel de zeer welgestelden zich nog kunnen veroorloven. Dit proces van herinrichting en opwaardering van een wijk of stadsdeel wordt gentrificatie genoemd, waarbij minder gefortuneerden uit zo’n buurt worden verdreven.

Dit is in Amsterdam en Rotterdam gaande en nadrukkelijk ook in talrijke andere aansprekende wereldsteden, zoals San Francisco. Het is deze ontwikkeling die op een liefdevolle, zelfs poëtische, maar tegelijkertijd weinig verhullende manier onder de aandacht wordt gebracht in The last black man in San Francisco.

Veranderingen in de stad

Jimmie Fails groeide op in een prachtig victoriaans pand in het oude centrum. “Het is in 1946 gebouwd door mijn opa, de eerste zwarte man in de stad”, zo vertelt Jimmie graag. Zijn familie verloor het huis en inmiddels woont er een rijk blank stel in.

Maar Jimmie kan het huis – zijn geschiedenis, zijn identiteit – niet loslaten. Samen met boezemvriend Montgomery verft hij ongevraagd de kozijnen en onderhoudt hij de tuin. Een groot deel van de dag vult het duo verder met eindeloos door de stad dwalen op een skateboard, de vele veranderingen waarnemend.

Dromen van wat ooit was

Wanneer het huis opeens leeg komt te staan grijpen Jimmie en Mont direct hun kans. Ze trekken erin en genieten van de oude grandeur, de parketvloeren, de kasten vol oude boeken en het enorme ingebouwde kerkorgel. Terwijl generatiegenoten als wannabe-gangsters op straat hangen, dromen de twee jongens weg in wat ooit was en in wat ooit van hen was.

The last black man in San Francisco is de eerste productie van regisseur Joe Talbot. Samen met zijn jeugdvriend Jimmie Fails (inderdaad, de film vertelt in grote lijnen zijn levensverhaal) laat hij de veranderingen in hun stad zien.

Onverwoestbare vriendschap

The last black man in San Francisco gaat over een microkosmos in beweging, over arm versus rijk en over blank versus zwart. Maar zeker ook vertelt de opmerkelijke film een verhaal over onverwoestbare vriendschap en over de liefde voor je huis en thuis, plus de onzekerheid van deze grote levenswaarden. Het hippielied ‘If you’re going to San Francisco’ zal nooit meer hetzelfde klinken.

Film: The last black man in San Francisco (2019), Verenigde Staten, 121 min. Regie: Joe Talbot, met o.a. Jimmie Fails, Jonathan Majors en Jamal Trulove.