fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The secret garden

Hettie van der Ven 27 augustus 2020
image

Een prachtige geheime tuin, verborgen achter een hoge muur en al ruim tien jaar niet meer betreden, staat centraal in de familiefilm The secret garden. Het is de tienjarige Mary die de tuin opnieuw ontdekt. Ze beleeft er avonturen met nieuwe vrienden: een welkome afwisseling in haar verder vrij eenzame leventje.

Groot, leeg spookhuis

Maar hiervoor moet The secret garden eerst op gang komen. Het verhaal begint in het India van 1947, aan de vooravond van de deling met Pakistan. Er heerst een cholera-epidemie waaraan de ouders van Mary overlijden. Ze blijft alleen achter in een groot leeg huis.

Dat kan niet, dus wordt ze naar haar depressieve oom in Engeland gestuurd. Daar belandt ze wederom in een groot, leeg spookhuis, ver weg van alles en iedereen. De stijve dames van de huishouding zijn niet erg begripvol of vriendelijk tegen het nogal verwende en eigengereide meisje. Mary vermaakt zich vooral in haar eigen fantasiewereld.

Optimaal medicijn

Dan ontdekt ze bij wonderlijk toeval de geheime tuin. Het is een sprookjesachtige oase vol enorme bomen, mossen, watervallen, vlinders en permanent zonlicht dat door de bomen valt. Ze raakt bevriend met hond Jemima en even later ook met neefje Colin, die door zijn vader in bed wordt gehouden.

“Wij weten allebei wat tragedie is”, zo stelt Mary en ze sleept haar vers ontdekte familielid in zijn rolstoel mee de tuin in. Een optimaal medicijn, zo blijkt!

Ondergesneeuwd

The secret garden is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Frances Hodgson Burnett uit 1911 (om onduidelijke redenen begint de film veel later in de tijd). Het werd al vele malen bewerkt tot onder meer een theatervoorstelling, een animatie, een musical en meerdere films. De laatste film dateert uit 1993. Tijd dus voor een eigentijdse bewerking?

Natuurlijk is deze nieuwe versie voorzien van een flinke saus visueel spektakel, zo uit de computer getoverd. Alles ziet er dus mooi uit, maar de kracht van het oorspronkelijke verhaal is hierdoor wat ondergesneeuwd geraakt.

Gemiste kans

The secret garden vertelt in basis een kwetsbaar verhaal over rouw en eenzaamheid bij kinderen en over de waarde van fantasie en verbeelding bij verwerking van verlies. In deze nieuwe versie wordt nauwelijks stilgestaan bij deze waardevolle boodschap. Een gemiste kans. Het roodborstje en hond Jemima zijn zeer levensecht, dat dan weer wel.

Film: The secret garden (2020), Groot-Brittannië, 99 min. Regie: Marc Munden, met o.a. Dixie Egerickx, Julie Walters en Colin Firth.