<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The swallows of Kabul

Hettie van der Ven 10 oktober 2019
image

Wie bij animatie in de eerste plaats denkt aan vrolijke en onschuldige kinderverhalen, komt bij het zien van The swallows of Kabul bedrogen uit. De film mag dan gemaakt zijn met eenvoudige 2D-tekeningen in pasteltinten, het verhaal is ronduit gruwelijk, grimmig en niet-verhullend.

Het is 1998. In de Afghaanse hoofdstad Kaboel is de extremistische Taliban aan de macht. De regels van de sharia worden met harde hand nageleefd: een boerka is voor vrouwen verplicht en het dragen van witte schoenen is al reden voor arrestatie.

Tijden van onderdrukking

De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Algerijnse schrijver Yasmina Khadra (pseudoniem van Mohammed Moulessehoul), volgt het leven van twee echtparen in tijden van onderdrukking. Moshen en Zunaira zijn jong. Zunaira tekent graag en houdt van hippe, verboden muziek. Ze weigert een boerka te dragen en komt dus nauwelijks de deur uit.

Moshen is een docent geschiedenis die zich diep schuldig voelt omdat hij een steen heeft geworpen tijdens een openbare steniging. Waarom, zo vraagt hij zich af. Atiq en Mussarat zijn ouder. Atiq werkt als cipier in de vrouwengevangenis terwijl zijn vrouw doodziek is. Door een ongelukkig toeval kruisen de paden van de twee stellen elkaar.

Gruwelijkheden

The swallows of Kabul gaat gruwelijkheden niet uit de weg. Vanonder de boerka, door het kleine ooggaasje heen, wordt de beperkte wereld van vrouwen getoond. In een stadion worden voorbereidingen voor een openbare executie getroffen, als ware die een feestelijk festival. Tijdens een steniging op straat gebruiken kleine kinderen een tank als tribune om de marteling maar zo goed mogelijk te zien.

Wanneer Atiq in het theehuis zijn ‘vrienden’ over zijn zieke vrouw vertelt, raden ze hem aan haar te verstoten en een maagd te zoeken, want “geen man kan een vrouw iets schuldig zijn”. Wanneer Moshen een baan kan krijgen op een clandestiene school in plaats van op een Koranschool, moedigt Zunaira hem aan: “Laten we kinderen leren om vrij te zijn.”

Goed versus kwaad

The swallows of Kabul is in essentie een verhaal over goed versus kwaad, maar laat ook zien wat er gebeurt wanneer je vrijheid en identiteit je worden afgenomen. Is het dan nog mogelijk om te dromen en idealen na te streven? Een prachtige film in al zijn gruwelijkheid.

Film: The swallows of Kabul (2019), Frankrijk, 81 min. Regie: Zabou Breitman en Eléa Gobbé-Mévellec, met o.a. stemmen van Swann Arlaud, Zita Hanrot en Simon Abkarian.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.