<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Wild Pear Tree

Hettie van der Ven 13 juni 2019
image

Sinan is een Turkse jongeman van begin twintig, afkomstig uit een dorpje op het platteland van West-Anatolië. Hij is net afgestudeerd als leraar aan een universiteit in de stad en keert, voornamelijk uit geldgebrek, terug naar zijn geboortegrond.

Thuis treft hij aan wat hij ooit vol weerzin ontvluchtte: een dominante vader, inspiratieloos leraar met een zwaar gokprobleem, en een moeder en zusje die voornamelijk lethargisch voor de televisie hangen.

Stroom aan levensvragen

Sinan wordt neergezet als een nukkige, arrogante eenling, die enkel bezig is met de publicatie van zijn eerste boek, getiteld The Wild Pear Tree. In zijn jacht op geld om het boek uit te geven, gaat hij vele gesprekken aan, met onder meer de burgemeester, een succesvol schrijver en twee imams.

Een stroom aan levensvragen passeert. De waarde van geld, de waarde van opleiding, de rol van religie, generatieconflicten en het leven in hedendaags Turkije. Niet bepaald terloops, maar in (soms eindeloos) lange dialogen, die The Wild Pear Tree tot een film van ruim drie uur maken.

“Wat je vandaag leert, is morgen zinloos”, zo klinkt het. Het woord staat voortdurend centraal, alsof het boek van Sinan – dat voornamelijk gaat over de bekrompenheid van zijn omgeving – als film tot ons komt.

Worsteling met de zinloosheid van het bestaan

Het is een aanpak waar de vermaarde regisseur Nuri Belge Ceylan (die in 2014 met Winter Sleep een Gouden Palm won in Cannes, en in eigen land zo groot is dat zijn initialen ‘NBC’ volstaan) om bekend staat. “Mijn films gaan te allen tijden over de menselijke natuur”, zo stelt hij zelf.

The Wild Pear Tree laat de worsteling van elke generatie zien met de zinloosheid van het bestaan. De vader-zoonrelatie staat centraal. “Hij rebelleert voortdurend tegen de absurditeit van het leven”, zo stelt Sinan over zijn vader. Vervolgens heeft de jongeman er verdraaid veel tijd voor nodig om in te zien dat hij zelf niet anders doet.

Prachtige beelden

Hoewel het nu misschien niet zo klinkt, is The Wild Pear Tree voor iedereen met enig gevoel voor poëzie en melancholie (én in het bezig van stevig zitvlees!) geschikt om bij weg te zakken en wellicht zelf wat bij te mijmeren en te bespiegelen. De beelden zijn prachtig, de metaforen talrijk en gelaagd. Een gejaagde geest echter, zal er de rust met deze film niet vinden.

Film: The Wild Pear Tree (2018), Turkije, 188 min. Regie: Nuri Bilge Ceylan, met o.a. Dogu Demirkol en Murat Cemcir.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.