fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Wolfwalkers

Hettie van der Ven 10 december 2020
image

Een vogeltje, een eenhoorn, een das, een edelhert, blij hupsend in het bos: direct al in de eerste scènes van Wolfwalkers wordt een grote liefde voor de natuur duidelijk. Tot er een enorme hakbijl in een boom wordt gezet.

Wolvenjager

Het is 1650 en plaats van handeling is Kilkenny, een stad in het katholieke Ierland. Het land staat op dat moment onder heerschappij van de protestantse Engelsen. In Kilkenny is een brute Britse landvoogd de baas. Hij wil de stad laten groeien, dus moet er meer voedsel verbouwd worden: weg met die bomen.

Maar in de bossen leven wolven, dus heeft de landvoogd een professionele wolvenjager in dienst genomen om ze uit te roeien. Het is Bill, vader van de elfjarige Robyn. Het meisje wil ook jager worden, maar dat vindt haar vader veel te gevaarlijk. Ze mag helpen in de keuken van het kasteel.

Stoere ladies

Maar Robyn is allesbehalve braaf en volgzaam. Ze weet te ontsnappen, belandt in het bos in een wolvenval en wordt bevrijd door Mebh, een jonge ‘wolfwalker’ met knaloranje haar en grote ogen die van gedaante kan veranderen.

De twee dames (hoe leuk, alle hoofdrollen in dit avonturenverhaal zijn voor stoere ladies!) raken bevriend en zetten zich gezamenlijk in voor de wolven en hun leefomgeving. Dit betekent wel dat Robyn tegen haar vader in moet gaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Expressief en ontroerend

Op het eerste gezicht is Wolfwalkers vooral een waanzinnig fraai geanimeerde film, gemaakt door de in 1999 opgerichte Ierse animatiestudio Cartoon Saloon. De beelden ontroeren en zijn bijzonder expressief. Centraal in het verhaal staan de belangen van de stad versus die van de natuur.

Dit uit zich visueel in grijze vlakken en strakke lijnen wanneer de meisjes in Kilkenny zijn en in vloeiende, organische vormen en sprekende kleuren wanneer ze vrij door het bos rennen.

Meer dan spannend en fraai

Maar Wolfwalkers is zoveel meer dan spannend en fraai. Ook wanneer je niet per se dol bent op magie en weerwolven is de film een aanrader. Het is een verhaal over het grote belang van de natuur. Een verhaal over geëmancipeerde, dappere vrouwen. En ook nog over Iers cultureel erfgoed, polarisatie, verzet tegen valse autoriteiten en zeker ook over de diepe liefde tussen ouders en kinderen.

En dat allemaal in een handgetekende animatiefilm? Zeker en vast. Een aanrader!

Film: Wolfwalkers (2020), Ierland/Luxemburg/Frankrijk, 100 min. Regie: Tomm Moore en Ross Stewart, met stemmen van Honor Kneafsey en Eva Whittaker (originele versie) of Eva Kolsteren en Has Drijver (Nederlandse versie).