<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Wankele bedevaartsfilm laat het Lourdeshart onvervuld

Hettie van der Ven 16 november 2023
image

De crème de la crème van zeer op leeftijd zijnde actrices – aangevoerd door 88-jarig icoon Maggie Smith – is gestrikt voor een film over Lourdes.

In 1967 laat een groepje katholieke vrouwen uit een voorstadje van Dublin manlief, kinderen, de boodschappen en de strijk bij hoge uitzondering achter om op bedevaart te gaan. Het is een initiatief van de dorpspastoor. Wie de reis niet kan betalen, mag mee door de lokale talentenjacht te winnen. De dames worden tweede (met als prijs een gerookte ham), maar de ruimhartige winnaar (een zangertje van een jaar of tien) gunt de dames zijn prijs.

Sores als bagage

En zo reist het bonte gezelschap af per bus en boot. Ieder met eigen sores als bagage: wrok, oud zeer, een tienerzwangerschap en het juk van het behoudende Ierland, om maar wat te noemen.

“De grot waarin Maria aan het meisje Bernadette verscheen, komt er karig vanaf. Een kerk of een processie komt helemaal niet in beeld.”

Wat volgt is een niet al te sterke reeks scènes, afwisselend komisch en dramatisch bedoeld, die uiteindelijk – weinig verrassend – tot inzicht en inkeer leiden. Lourdes als bedevaartplaats wordt niet belachelijk gemaakt, maar The Miracle Club laat evenmin de schoonheid en kracht zien die de plek miljoenen pelgrims biedt.

De film is vooral een poging om op een markante plek die crème de la crème op leeftijd nog eens te laten stralen. En dat is de dames wel toevertrouwd, zelfs met een wankel en voorspelbaar script.

Clichés

Uw filmrecensent reisde meer dan 25 keer naar Lourdes, steeds om daar een week als vrijwilliger te werken bij een Nederlandse bedevaart. Al die pelgrimsreizen hebben mij als mens gevormd en in geloof gesterkt. Lourdes is mij zeer dierbaar.

Dus vind ik het irritant dat het eerste beeld van Lourdes in The Miracle Club een overvol souvenirwinkeltje is en dat er aardig wat clichés over onder meer het baden in Lourdeswater passeren. De grot waarin Maria aan het meisje Bernadette verscheen, komt er karig vanaf. Een kerk of een processie komt helemaal niet in beeld. Jammer, zo vindt mijn Lourdeshart.

Vergeving en verzoening

Wanneer aan de meegereisde Ierse pastoor wordt gevraagd of hij ‘dit allemaal’ gelooft, antwoordt hij: “Ja, dat doe ik. Of het waar is, doet er niet toe.” Ook stelt hij: “Je komt hier niet voor een wonder. Je komt voor de kracht om door te gaan als er geen wonder plaatsvindt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De dames vinden in Lourdes stuk voor stuk die kracht en komen tot vergeving en verzoening. Manlief blijkt ondertussen gewoon zelfstandig boodschappen te kunnen doen.

Film: The Miracle Club (2023), Groot-Brittannië, 90 min.

Regie: Thaddeus O’Sullivan, met o.a. Maggie Smith, Kathy Bates en Laura Linney.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.