‘Mayday’ is het woord waarmee de film Sully opent. Als kijker val je midden in een afschuwelijke crash van een vliegtuig boven New York.
Het blijkt de boze droom te zijn van US Airways-piloot Chesley ‘Sully’ Sullenberger. ‘Wie?’, denkt u misschien, maar zijn verhaal was op 15 januari 2009 spectaculair wereldnieuws. Kort nadat Sully die dag met 155 passagiers aan boord is opgestegen vanaf vliegveld La Guardia belandt een grote zwem vogels in de motoren van het toestel, die beide direct uitvallen.
In fracties van seconden moet Sully besluiten wat te doen. Hij schat in dat er onvoldoende tijd is om te landen op een van de dichtstbijzijnde landingsbanen en besluit dit op de brede Hudson-rivier te doen, die dwars door de stad loopt. Hij slaagt hier wonderwel in, alle passagiers overleven de spectaculaire noodlanding in het ijskoude water en voor hen, familieleden en pers is Sully een held. Tot zover is het verhaal bekend.
Veel minder bekend is dat de National Transportation Safety Board van de Verenigde Staten twijfelt of Sully wel juist heeft gehandeld en direct een zeer kritisch onderzoek instelt. Daarbij laat het onderzoeksteam zich leiden door computersimulaties, terwijl Sully en zijn trouwe copiloot de menselijke invloed blijven benadrukken. Onderschat nooit de mens met zijn emoties en instincten, zo lijkt Sully te willen onderstrepen.
Hoe filmisch de noodlanding ook is, toch was het een gewaagde keuze van regisseur Clint Eastwood (inmiddels 86 jaar!) om een film van ruim anderhalf uur te maken over een crash die van motoruitval tot noodlanding precies 208 seconden duurde. Bovendien kent iedereen de goede afloop.
Hij lost dit slim op door de ramp op zeven manieren te laten zien, onder meer vanuit het perspectief van de luchtverkeersleiding, als droom en als computersimulatie. Pas halverwege de film wordt de daadwerkelijke rampvlucht weergegeven. Hiermee weet Eastwood Sully van begin tot eind spannend te houden.
Natuurlijk is een vleugje Amerikaans chauvinisme in een film als deze onvermijdelijk, maar hierbij is niet over de top gegaan. Dit komt bovenal door de kalme en professionele Sully. “Ik deed gewoon mijn werk”, zo meldt hij keer op keer. Toch werd hij tot held gebombardeerd, wellicht omdat Amerika behoefte had (en heeft?) aan nieuwe helden.
Film: Sully (2016), Verenigde Staten, 96 min. Regie: Clint Eastwood, met o.a. Tom Hanks en Aaron Eckhart.