<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Superjuffie!

Hettie van der Ven 24 oktober 2018
image

Het is herfstvakantie dus in de bioscopen gaan ontzettend veel kinder-, jeugd- en familiefilms in première. Het aanbod explodeert. Op avontuur met een verschrikkelijke sneeuwman, met brandweerman Sam of toch liever met een dolle tweeling? Het kan allemaal. KN kiest voor Superjuffie!, een Nederlandse productie naar de gelijknamige boekenreeks van Janneke Schotveld.

Juf Josje gaat op een nieuwe school lesgeven aan groep 6. Ze is nog jong, wat onhandig en sleept voortdurend een enorme papegaaienkooi (inclusief inhoud in de vorm van ‘meneer Piep’) met zich mee, maar verder lijkt ze een heel gewone juf.

Met dieren praten

Ze woont in het mysterieuze huis van haar avontuurlijke tante Frederique. Wanneer ze daar op verkenning gaat, een griezelig masker vindt en dat ook nog breekt, komen er krachten vrij die juf Josje beduidend minder gewoon maken. Ze wordt Superjuffie! Gehuld in een grasgroene heldenoutfit inclusief wapperende cape kan ze vliegen en met alle dieren praten.

Wanneer er een dier in nood is, krijgt Superjuffie een signaal en moet ze direct in actie komen, ook al is ze met haar klas halverwege een wiskundeles. Vier van haar leerlingen zien haar krijtjes eten (noodzakelijk voor superenergie) en ontdekken haar geheim. Niet erg, zo blijkt, want wanneer er een klein babytijgertje verdwijnt in de dierentuin kan Superjuffie best wat hulp gebruiken.

Weinig verrassend

De jonge actrice Diewertje Dir lijkt gemaakt voor de rol van Superjuffie. Energiek, vrolijk, licht stuntelig maar onverschrokken vindt ze haar weg. Ook de rol van Harry Piekema als het strenge schoolhoofd meneer Snor zal kleine kinderen aanspreken, evenals de vele dieren die voorbij komen, variërend van een nukkige kameel en Willem de rat, tot twee aandoenlijke varkentjes.

Toch kunnen de verwachtingen rondom Superjuffie! wat te hoog gespannen zijn. De film is gemaakt door de club die ook verantwoordelijk is voor hits als Mees Kees en Dummie de Mummie. Of Superjuffie! al kan wedijveren met die iconen is nog maar de vraag. Daarvoor is de film misschien net wat te traag en te weinig verrassend.

Maar zeker kleuters en ook iets oudere kinderen zullen de avonturen van Superjuffie ongetwijfeld met open mond volgen. Ruimte voor verbetering is er nog volop: er liggen nog zes andere Superjuffie!-boeken op de plank.

Film: Superjuffie! (2018), Nederland, 85 min. Regie: Martijn Smits, met o.a. Diewertje Dir, Harry Piekema en Carly Wijs.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.