fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Boss Baby

Hettie van der Ven 4 mei 2017
image

Op de vraag van zijn ouders of hij een broertje niet leuk zou vinden, antwoordt de zevenjarige, fantasierijke Tim: “Nee. Ik ben genoeg.” Hij krijgt alle aandacht en liefde van zijn ouders, vindt drie dan ook het perfecte getal en noemt zichzelf “het gelukkigste kind ooit”.

Toch komt er een – nooit bij naam genoemd – broertje. Op een uiterst vreemde, wonderlijke manier weliswaar: vanuit het babybedrijf Baby Corp, hoog in de wolken. De boss baby arriveert strak in het pak met een gouden horloge om het babypolsje.

Speciale missie

Tims grootste angst wordt bewaarheid. Zijn ouders zijn in de wolken, geven gehoor aan iedere gril van de nieuwe huisgenoot en de tijden van vijf verhaaltjes, drie knuffels en een liedje voor het slapen gaan zijn voor Tim abrupt voorbij. “Je komt mijn ouders van me stelen”, zo luidt zijn stellige overtuiging.

Natuurlijk heeft de autoritaire en vileine ‘baby’ een speciale missie. Zijn babybedrijf heeft ontdekt dat er steeds minder baby’s zijn en dat ze steeds minder aandacht krijgen. Grootste concurrent van de baby is de puppy, zo laat een heus taartdiagram van ‘alle liefde in de wereld’ zien.

Licht hysterisch

Het bedrijf Puppy Co., waar de ouders van Tim toevallig allebei werken, blijkt bezig met de ontwikkeling van de ‘altijd Puppy Puppy’ (een hond die nooit groeit of ouder wordt en – hoe actueel – lijkt op een panda). De dreiging wordt daarmee wel erg groot voor de baby’s, en Boss Baby moet samen met zijn team orde op zaken stellen. Tim besluit hem te gaan helpen. Hoe sneller zijn nieuwe broertje weer vertrokken is, hoe beter tenslotte.

Zoals gezegd: Tim is een extreem fantasierijke jongen en de hele film wordt vanuit zijn perspectief verteld. Geloofwaardigheid: nul. Fantasie: tien. De film is licht hysterisch, maar de grappen en vondsten zijn ronduit inventief, zeker ook voor volwassenen.

Reëele angst

De angst die bij kinderen kan ontstaan wanneer er een broertje of zusje arriveert, is wel degelijk reëel. “Er is te weinig liefde voor ons beiden”, verwoordt het schepseltje in pak de grootste angst van Tim treffend. Maar de uiteindelijke boodschap blijkt prachtig. Er is genoeg liefde voor iedereen! Tim is gerustgesteld. En met hem wij allen.

Film: The Boss Baby (2017), Verenigde Staten, 97 min. Regie: Tom McGrath, met stemmen van o.a. Alec Baldwin en Miles Bakshi (Nederlandse versie o.a. Guido Weijers en Stijn van der Plas).