fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Circle

Hettie van der Ven 26 mei 2017
image

In 2013 verscheen de opzienbarende ‘toekomstroman’ van Dave Eggers, The Circle. Het boek verhaalt over een wereld waarin technologie regeert (nagenoeg letterlijk) en de mens al zijn autonomie en denkvermogen verloren lijkt te zijn. Een soort 1984 2.0, het destijds zo verontrustende boek van George Orwell.

Evenals in het boek draait ook in de film alles om het extreem machtige multimediabedrijf The Circle, uiteraard gevestigd op een enorme cirkelvormige campus. De plek is een soort Facebook-Google-Apple cocktail en van alle gemakken voorzien (koks, sportfaciliteiten, gespreksgroepen, yoga, pottenbakken). Alles om ervoor te zorgen dat je als werknemer denkt in een walhalla beland te zijn.

Volledige overgave

Mae Holland is dan ook zeer gelukkig wanneer ze een baantje krijgt bij de klantenservice van The Circle. De tegenprestatie, zo ontdekt ze na verloop van tijd, is volledige inzet en overgave en het uit handen geven van je (privé)­leven. Grote baas Baily zweept de duizenden werknemers op met enge, holle kreten als “Sharing is caring”, “Weten is goed, alles weten is beter” en “Geheimen zijn leugens”.

In razend tempo groeit Mae uit tot een van de boegbeelden van het bedrijf. Ze gaat als eerste ‘transparant’: ze draagt een camera op haar borst waardoor alle details van haar leven 24/7 door de wereld te volgen zijn. “Stel dat je de volledige wil van het volk hebt, dan is er ware ­democratie”, zo ijlt ze.

Ongeloofwaardig

The Circle bezit de gegevens van miljarden wereldburgers. Wanneer het ­bedrijf deze gaat inzetten voor ­politieke doeleinden en het ­opsporen van misdadigers gaat het mis. Ernstig mis.

Zoals vaker werkt het ook bij The Circle niet: een vuistdik en gelaagd boek comprimeren tot een film van twee uur. De snelheid waarmee Mae transformeert van verlegen meisje tot groot roerganger en van blind volger tot ­criticaster is volstrekt ongeloofwaardig. Ook andere karakters blijven voornamelijk aan de zijlijn op hun telefoon turen.

Angstaanjagend

Het ­geheel is wat rommelig en gekunsteld. De narratieve spanning is ver te zoeken, maar toch is The Circle ronduit angstaanjagend. Waarom? Omdat de film misschien wel niet zo ondenkbaar is, maar tamelijk reëel.

De getoonde ‘nieuwe technologie’ is volgens experts al mogelijk. Een kwart van de wereldpopulatie, twee miljard mensen, schijnt op Facebook te zitten. The Circle is actueel, ­verontrustend en belangrijk. The Circle is géén sciencefiction. 

Film: The Circle (2017), Verenigde Staten, 110 min. Regie: James Ponsoldt, met o.a. Emma Watson en Tom Hanks.