<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The personal history of David Copperfield

Hettie van der Ven 21 januari 2021
image

Van de vijftien romans die de grote Charles Dickens schreef, is het lijvige verhaal over David Copperfield uit 1850 de achtste. De middelste dus, die volgens Dickens-experts de overgang vormt van zijn verhalen over kinderen (zoals Oliver Twist) naar verhalen over volwassen (bijvoorbeeld Great Expectations). Ook is dit boek (volledige titel: The Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery (which he never meant to be published on any account)) het meest autobiografische werk van de auteur.

Gevormd door het leven

Velen zullen het verhaal van de beroemde Bildungsroman kennen. De jonge Copperfield is van tamelijk gegoede komaf, maar wordt door zijn nare stiefvader gedwongen om in een flessenfabriek te werken. Wanneer zijn moeder overlijdt, loopt David weg naar zijn excentrieke tante Betsey en haar neef Mr. Dick. Alle mogelijke ontmoetingen volgen en de meest kleurrijke personages passeren. David laveert tussen armoede en rijkdom, verdriet en vreugde en liefde en hartzeer. Kortom, hij wordt gevormd door het leven.

Als net gedebuteerd auteur blikt Copperfield terug op zijn leven tot op dat moment. In de bijzondere openingsscène aanschouwt de jongvolwassen David zijn eigen geboorte. Hij stelt zich de vraag of hij de held van zijn eigen levensverhaal zal worden, om zijn jonge zelf aan het einde van de film uiteindelijk geruststellend toe te spreken: “Maak je geen zorgen, je redt het wel.”

Flair en vaart

Op de vraag of deze zoveelste verfilming van het boek nog iets toevoegt, is het antwoord helder. Ja! Dit is grotendeels de verdienste van regisseur Armando Iannucci, bekend van zijn satirische werk (The death of Stalin, 2017), maar ook een groot Dickens-liefhebber. Iannucci krijgt het voor elkaar om de unieke victoriaanse sfeer (die prachtig gedetailleerd wordt verbeeld) en de vele kleurrijke karakters intact te laten en tegelijkertijd veel flair en vaart toe te voegen. Bijzonder ook, is dat hij tijdens zijn audities geen rekening hield met afkomst of kleur. Alle (grote) rollen worden gespeeld door acteurs met verschillende etnische achtergronden, zelfs binnen ouder-kindrelaties. Het werkt verfrissend.

In The personal history of David Copperfield wordt respect voor de literaire klassieker gecombineerd met een tempo waar de tamelijk ongeduldige toeschouwer anno nu om vraagt. En warempel: dit zorgt voor een aangename kijkervaring.

Film: The personal history of David Copperfield (2019), Groot-Brittannië, 119 min. Regie: Armando Iannucci, met o.a. Dev Patel, Tilda Swinton en Hugh Laurie.

Deze film is tegen betaling thuis te bekijken via het online platform picl.nl. Hiervoor is geen abonnement vereist.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.