<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The sense of an ending

Hettie van der Ven 8 juni 2017
image

Hoe betrouwbaar is je geheugen? Een interessante vraag, die in The sense of an ending centraal staat.

Tony Webster is een wat brommerige man op leeftijd, die een stil en klein leven leidt. Hij is gepensioneerd maar runt in Londen toch nog een winkeltje waarin hij oude Leica-camera’s repareert en verkoopt. Hij heeft dagelijks goed contact met zijn ex-vrouw en samen dragen ze zorg voor hun zwangere dochter.

Herinneringen

Alles verandert wanneer hij een aangetekende brief ontvangt. Sarah, de moeder van zijn jeugdvriendinnetje Veronica, is overleden. Ze laat Tony een dagboek na, dat ooit toebehoorde aan Adrian Finn, zijn studiegenoot en beste vriend op de universiteit. Veronica echter, weigert het dagboek aan Tony te geven.

Deze gebeurtenissen zorgen ervoor dat Tony beetje bij beetje de gebeurtenissen tijdens zijn studietijd toelaat. In flashbacks – fraaie beelden die zich afspelen in de jaren zestig van de vorige eeuw – worden zijn herinneringen verbeeld. Maar kloppen deze wel? Zijn ze betrouwbaar, of heeft het verstrijken van de tijd ze vervormd en opnieuw ingekleurd?

Gemiste kansen

Stap voor stap, soms in een tergend traag tempo, komt Tony erachter dat zijn herinneringen niet per se iets van doen hebben met waarheid. Tegelijkertijd neemt zijn zelfinzicht toe.

The sense of an ending gaat eigenlijk vooral over gemiste kansen en is een gelaagd portret van een eigenzinnige, licht narcistische goedzak, die ook veel sympathiek wekt. Jim Broadbent geeft als acteur op leeftijd prachtig gestalte aan deze Tony in verwarring.

Filosofische discussies

The sense of an ending is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Julian Barnes uit 2011, eveneens winnaar van de prestigieuze Man Booker Prize. Evenals het boek schuwt de film filosofische discussies niet. “Mijn jeugd heb ik in een kooi doorgebracht, wachtend tot het leven begint”, zo luiden de eerste woorden van Tony.

Later stelt hij dat de kooi steeds groter werd, maar dat er verder niks veranderde. “De mens heeft een groot onvermogen om te zien wat er onder zijn neus gebeurt”, zo stelt hij, om uiteindelijk te concluderen dat hij niks gewonnen, maar ook niks verloren heeft.

The sense of an ending is een bespiegelende film over het verloop van het leven. Niet lichtvoetig, maar in melancholische stemming zeker een aanrader. 

Film: The sense of an ending (2017), Groot-Brittannië, 108 min. Regie: Ritesh Batra, met o.a. Jim Broadbent en Charlotte Rampling.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.